Относно промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ) ролята на животновъдите и на браншовите организации е когато се забележат подобни изменения, да се реагира с писма до Министерство на земеделието и храните и до институциите, за да бъдат те коригирани в полза на сектора. Това каза Бисер Чилингиров, председател на НОА в интервю за Фермер.БГ във връзка с обнародваните промени в ЗСПЗЗ. 
[news]
 
На въпроса по какъв начин ще се отразят тези изменения в закона на сектор Животновъдство и кои интереси обслужват, Чилингиров коментира:
 
„Все още има бели петна, които трябва да доуточним как да се заявяват. Ако помните, нашето предложение е, тези правни основания да се заявяват, като бели петна. В същото време има и мери, и пасища, които не се знаят на кого са и общините са затруднени с това да избират нови наследници. Новите промени са във връзка с това там, където има затруднения; там, където има недопустим слой и имаме, например, случай, когато на трима души се дава един парцел от 30 дка, но с един договор и без да е упоменато в коя граница е договора. В тези 30 дка има 12 дка, които са допустими и всички трябва да чертаят този слой. По този начин и тримата ще бъдат наказани“, обясни той и допълни:
 
„Тук е ролята на нашето животновъдство. Трябва да се разберем как да ползваме тези мери и пасища. Ако миналата година бяхме извоювали една година мера недопустим слой, то тази година, се увеличава на 2 години т.е няма да се дават пари на общината 2 години, за да може в този срок, да се почистят и подготвят тези мери и пасища за кандидатстване. Това е въздух! Прави се много, разбира се, че ще има и допуснати грешки, но тези грешки, ще бъдат коригирани с времето. Ролята на браншовата организация, когато се видят такива неща, е с писма да отидем при отговорните хора - до МЗХ и институциите, за да бъдат коригирани, а именно в полза на животновъда. Много се направи, още много трябва да се прави, но е нужна активност от страна на фермерите“, категоричен е Бисер Чилингиров.
 
Очаквайте цялото интервю с Бисер Чилингиров по-късно във Фермер.БГ!