Очаква се в началото на следващата седмица пазарите за агнета към Турция да се отворят. Това съобщи за Фермер.БГ Бисер Чилингиров, овцевъд и председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

Нека колегите овцевъди имат още малко търпение, агнетата им ще бъдат изкупени, посочи Чилингиров. Аз също съм фермер и знам каква е ситуацията – фуражите са скъпи, агнетата прерастват, каза той.
 

Вчера председателят на НОА е разговарял по въпроса с министър Иван Станков, както и с Българската агенция по безопасност на храните, откъдето са го уверили, че от българска страна всички документи са подготвени и изпратени към Турция. Очакваме турската страна да си подготви документите и търговците да започнат да изкупуват българските животни до броени дни, посочи Чилингиров.

 

По негова информация турските търговци ще купуват мъжки и женски агнета за угояване и клане, както и овце.

Ушните марки са задължителни!
За да се продаде едно животно, то трябва задължително да е с ушни марки. Животните без ушни марки трябва да бъдат маркирани. Фермерите могат да се обърнат за съдействие към ветеринарните си лекари, браншовата организация или директно да закупят марки от фирми, които предлагат такива на пазара. Агне без марка няма как да напусне страната, нито дори фермата, посочи Бисер Чилингиров.

Фермерите да пазят фактурите за купените ушни марки!
Към момента фермерите сами заплащат за марките си, но МЗХ, ДФЗ, БАБХ и браншовиците разработват държавна помощ, чрез която средствата за марки трябва да бъдат върнати на стопаните на по-късен етап от Държавен фонд Земеделие. Поради тази причина е изключително важно фермерите да пазят фактурите от закупените марки, подчерта Чилингиров.

Апелирам овцевъдите в даден регион или населено място да се организират и да бъдат единни, за да постигнат по-високи изкупни цени на продукцията си, каза Бисер Чилингиров. НОА води преговори, търси пазари и се опитва да бъде максимално полезна на овцевъдите, но най-важно е те да бъдат единни в действията си, подчерта Бисер Чилингиров.



 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!