Фермерите търпят огромни икономически загуби заради констатираното на територията на България заболяване Син език, заяви за Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА). По думите на Чилингиров пазарът на агнета в момента е напълно блокиран заради заболяването.

 

„Пазарите на територията на по-голямата част от страната за затворени заради заболяването, износ също няма, тъй като търговците се страхуват да сключват сделки дори в райони, в които компетентните органи са установили, че няма огнища на заболяването“, заяви още Чилингиров.

 

Заради наложените ограничителни мерки в 100-километровата зона от с. Мандрица, община Ивайловград, област Хасково, където през месец юни беше констатирано първично огнище на Син език, е прекратен очакван износ на агнета за Катар. Проблемът е особено сериозен в Южна България, но и овцевъдите от Северна България не могат на този етап да реализират агнетата.

 

Фермер.БГ припомня, че в края на миналата седмица Министерството на земеделието и храните (МЗХ) изготви проект на Постановление на Министерския съвет за предоставяне на допълнителни разходи по бюджета на МЗХ за 2014 година в размер на 800 000 лв.

 

Представеният проект определя размера разходите за провеждане на мероприятия за ограничаване и ликвидиране на констатираните огнища на болестта син език в региона на областите Хасково, Кърджали, Бургас, Ямбол, Смолян и Сливен и за повишена епизоотична готовност в областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, София област, Стара Загора, Търговище и Шумен.

 

С цел бързо ограничаване и ликвидиране на заболяването на 04.07.2014 година бе свикано първото заседание на Националния кризисен щаб, на което бяха набелязани конкретни мерки. На 11.07.2014 година Референтната лаборатория за ЕС потвърди болестта син език – серотип 4. “Епизоотичното проучване с цел изясняване на възможния източник на инфекцията продължава, но най-вероятно причинителя на болестта е проникнал от Република Гърция, със заразени «вектори» на болестта – комари от вида Кулекоидес, предвид факта, че на територията й е констатирано заболяване от същия серотип.

 

Към момента е наложена забрана за придвижване на възприемчивите животни, продължава извършването на клинични прегледи, както и вземане на проби за серологично и вирусологично изследване.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!