Млеконадоят при овцете е спаднал с 30-50% вследствие на продължителните дъждове, заради които стадата не можеха да излизат на паша, заяви за Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

 

Цената на овчето мляко в момента варира от 1.30 до 1.60 лв./л, а от НОА са категорични, че за следващата година ще преговарят с изкупвачите за цени от 1.50 – 1.80 лв./л. Чилингиров призова овцевъдите да бъдат по-активни и да отстояват договорените изкупни цени.

 

Бисер Чилингиров съобщи, че през тази година заявените за субсидии за глава животно овце са със 100 000 повече от миналата година. Общото поголовие на овце, според агростатистиката, е над 1 млн. животни. Нарастването на броя на животните според Чилигиров се дължи на активната работа на Националната браншова организация в посока на подобряване на благосъстоянието на овцевъдите и в същото време на нарастването на поголовието на овцете в България.

 

„Надяваме се тенденцията към увеличение на стадата да се запази. Формулата, за да върви секторът напред, е ниски цени на фуража и високи пазарни цени на продукцията“, допълва Чилингиров. По думите му НОА е постигнала добри изкупни цени на агнетата през тази година – 5.40-5.50 лв./кг., а очакванията са пазарите за българско агнешко месо да се разширяват.

 

Като положителна определят от НОА и друга тенденция – увеличаващият се брой на депата за изкупуване на агнета, защото това е предпоставка именно за намиране на нови пазари. Браншовата организация категорично подкрепя решението МЗХ пасища и мери да се дават с предимство на фермери с животни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!