Подпомагането от 6 млн. евро за млекопроизводителите, което отпусна за страната ни Европейската комисия, трябва да се раздаде на глава животно. Това е категоричната позиция на Националната овцевъдна асоциация (НОА), съобщи пред Фермер.БГ председателят ѝ Бисер Чилингиров. Според УС на Асоциацията средствата трябва да получават овцевъди с 50 до 1000 животни. 
[news]
„Разпределението на парите е най-справедливо да стане на глава животно в тази кризисна ситуация за българското овцевъдство, предвид на синия език и последвалите аборти и ниска млечност – под 50%, най-нисите цени в Европа – между 45 до 85 евроцента. В много райони на страната мандрите не изкупуваха млякото и хората продаваха без фактури само, за да вземат 5 – 10 ст. по-висока цена“, коментира Чилингиров. 
 
Председателят на НОА посочи, че допълнителните средства, които бяха извоювани от страната ни за млечния сектор, се случиха благодарение и на многобройните протести на животновъдите, в които активно участваха и овцевъди от цялата страна в подкрепа на допълнителното подпомагане на млечния сектор. 

Фермер.БГ припомня, че преди дни на Консултативния съвет по животновъдство ръководството на МЗХ предложи на браншовите организации в сектор Животновъдство три варианта за разпределяне на помощта от 6 млн. евро от ЕК: Първият вариант на разпределение на 6-те милиона евро е на глава животно. Вторият вариант на продадено количество мляко или на литър мляко. Третият вариант теоритично да се раздели бюджетът за 50% на глава животно, 50% на литър мляко.
 
Плащането на пакета ще е възможно от 16 октомври, а крайният срок за изплащането на подпомагането, съгласно решението на Европейската комисия, е краят на месец декември
 

 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!