Фермата на Мачей Brzozowski в село Козлово, Полша, е добър пример за това как съвременното земеделие може да съчетава технология, гъвкавост и екологична отговорност в реални условия.
Започнало като семеен бизнес през 1995 г., стопанството днес обхваща 480 хектара, обработвани от двамата братя Maciej и Marek, с подкрепа от още двама служители и синовете им по време на жътва. Със своя съвременен машинен парк и преминаване към технологии за пестене на ресурси, фермерите отговарят на все по-сериозните климатични предизвикателства.
Стопанството на братятя Brzozowski, посещаваме, в рамките на пресс трип, организиран от DG Agri.
Прецизно земеделие с поглед към бъдещето
В последните години във фермата са инвестирани значителни средства в модерни агромашини: два комбайна, самоходна пръскачка и седем трактора с мощност от 75 до 310 к.с., всички оборудвани с RTK системи. Това позволява събиране на данни в реално време, анализ на дейностите и оптимизация на използваните ресурси.
По думите на Maciej, именно тази свързаност между техника, информация и анализ е двигател на ефективността в стопанството. Това е формулата за успех на двамата братя, които успяват да намаляват не само разходите, но и да щадят почвата.
No-Till срещу сушата
Преди три години фермерите изпробват No-Till технологията на малка част от техните полета, с цел съхранение на влагата. Климатичните промени и намаляващите валежи правят този подход не само полезен, но и наложителен.
“При нас преходът към консервационно земеделие се случва стъпка по стъпка, но вече показва добри резултати. След близо три години прилагане на част от полетата ни забелязваме по-малко изпаряване на влагата, по-добра почвена структура и запазване на органичната материя. А на нас това ни е достатъчно! За съжаление към момента не можем да прилагаме технологията на всичките ни площи, тъй като в нашия регион почвите са много твърди и се съобразяваме с това. Трудно е”, обясни Maciej.
Сеитбооборотът също е ясен индикатор за стратегическо мислене: рапица (156 ха), пшеница (172 ха), тритикале, ечемик, овес и захарно цвекло. Рапицата се продава изцяло, като фермерите често изчакват подходяща цена, преди да я пуснат на пазара. Останалата зърнена продукция, се използва основно за фураж в другото им стопанство, където отглеждат бройлери.
“Изминалият сезон беше труден: сушата доведе до доста ниски добиви. Въпреки това, благодарение на цялостната стратегия и намалените разходи чрез модерна техника и устойчиви практики, смятам, че останахме икономически стабилни.
Средните ни добиви бяха следните - при пшеницата: 5-6 тона/ха. А по принцип при добра реколта се радваме на 9 тона/ха. При рапицата изкарахме 3.5 тона/ха през тази година”, уточни Maciej.
Двамата братя са категорични: “адаптацията не е лукс, а необходимост”. Прецизното земеделие не е просто дигитална играчка, а инструмент за оцеляване и растеж в свят на климатични и пазарни несигурности.
Плановете за бъдещето на двамата братя са да стопират инвестициите и да се насочат към производството, тъй като преди две години инвестират над 10 млн. злоти в нов машинен парк.
”Засега това ни стига. Следващата инвестиция планираме да се случи след 5-6 години, когато машините се амортизират и закупим нови”, заключи Maciej Brzozowski.

0 КОМЕНТАРА