Да бъда фермер за мен е начин на живот. По този начин помагам за изхранването на хората. Започваме всичко от семето, засяваме го, става разсад, след това се грижим за него, после дава плодовете си. Каквото си засял, това прибираш. Така Нихат Расим представи пред екипа на Агри.БГ виждането си за своя фермерски живот, който той води от 32 години. 

Цветан Филев: Настояваме преходната национална помощ да се запази и в следващия програмен период

 

За него мотивацията да продължава няма само обичайните измерения, свързани с осигуряването на прехраната. Той се притеснява, че България се обезлюдява и е приел за своя кауза да задържи колкото се може повече хора в страната.

Той е решил неговото семейство да остане в Брестовене. Порасналите му деца също се занимават със земеделие. Нихат помага и на хората в родното си село да си изкарват прехраната.

„Моята мотивация за земеделието е точно тази - да запазим хората си и всичките да сме си по местата“, казва още стопанинът. 

За него най-важното за хората, които се занимават със земеделие е, че трябва да бъдат гъвкави. „Не може когато си тръгнал в една посока да държиш само на едно и да не гледаш да се развиваш. Аз започнах от тютюна. След това продължих със зеленчуците. Отглеждал съм киноа, лен, черен кимион. Даже по едно време няколко години гледах коноп за семената, защото е важно маслото. Човек трябва да се развива и да прави повече опити. Защото в един момент не се знае пазарът и хората от какво ще имат нужда", коментира Нихат. 

Синан Вейсал: Маркетологът, който избра производството на плодове за свой поминък

 

За него най-труден е бил моментът, когато зеленчуците изобщо не бяха подпомагани. Тогава често в семейството са го питали докога ще продължават така.

„Последните години обаче нещата започнаха да се случват. Започна да се гледа по различен начин на земеделието. Естествено на някои им харесва, на други - не. Аз не съм от хората, които мрънкат, не съм от хората, които ламтят за повече. Аз просто си искам нашия труд да бъде оценен“, споделя още той. 

Да си фермер в България е начин на живот за Нихат Расим, който мечтае всичките хора, ако могат да се върнат по селата, да си гледат нивите и земите и „да изхранваме Европа както сме правили преди“. 
Според него трудът на фермера е оценен, защото всеки човек слага на трапезата си това, което са произвели земеделците.  

Нихат Расим: Останах в България защото моят прадядо е роден тук, моят дядо е роден тук, моят баща е бил тук, аз искам да съм тук, моите деца искам да са тук. Моята родина е България.

Неговият съвет към бъдещите колегии е ясен – „Който иска да успее, ако я има волята и е трудолюбив, да започне да се занимава със земеделие. Началото е трудно, но идва моментът, в които този труд ще се отблагодари“. 

За Нихат няма човек, който, ако е трудолюбив и реши да се занимава със земеделие, след това да се оплаква. „Започваш, продължаваш, не се отказваш. Това е най –важното“, категоричен е стопанинът.