Пшеницата с добри хлебопекарни качества от новата реколта е под 1 млн. тона, но въпреки това няма опасност от внос на хлебно зърно.
 
 
Качественото жито се очаква да бъде между 15% и 25% от тазгодишната реколта от пшеница, заяви пред БТА зърнопроизводителят Радослав Христов.
 
По данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) до средата на август тази година у нас са прибрани 5,344 млн. тона пшеница или с близо 7% по-малко в сравнение с миналата година. Информацията е при 98% реколтирани площи - 11 207 760 декара.
 
Според Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) националният добив на пшеница ще е приблизително с 20% по-малко от миналогодишния или се очакват близо 5 млн. тона зърно заради проливните дъждове през юли.
 
Проблемът е с качеството на зърното и пазарът вече реагира на ситуацията. Пшеницата с добри хлебопекарни качества вече достигна 400 лв./тон, а в по-ниските категории цените се лутат между 300 и 350 лв./тон.
 
Прогнозата на Европейската комисия е за близо 5% по-слаба зърнена реколта тази година, като основните причини са намалените с над 5 млн. хектара площи и сушата в Централна и Северна Европа. 
 
„Това не е драматично за България. То не означава, че ще внасяме пшеница“, коментира Радослав Христов.
 
Неговите наблюдения показват, че тази година царевицата е в много по-добро състояние от миналата. „Жътвата на слънчогледа тепърва започва. Прибрани са едва 10-15% от площите. Там реколтата също е по-добра“, подчерта стопанинът.