Изкупните цени на кравето мляко през това лято ще се задържат  без съществени промени на сравнително ниски равнища, стана ясно от най-новия бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
 
 
„Стабилните цени на млякото в цяла Европа домомента благоприятстват задържането и наизкупните цени у нас. Свободните количествамляко от пазарите в Западна Европа се продаватна около 0,32-0,38 евро/кг, цената на сухотомляко расте за трети пореден месец, което предполага, че средните изкупни цени у нас няма да падат под 0,56 лв./кг“, коментират изследователите.
 
От Центъра цитират данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), според които за периода януари-май 2018 г. мандрите са изкупили с около 16% повече краве мляко, отколкото година по-рано. През май, обаче, се забелязва забавяне на темповете на изкупено краве мляко. По оценка на САРА, през тази година преработеното в мандрите краве мляко ще достигне около 612 хил. тона.
 
През първите пет месеца на годината мандрите са изкупили и около 16,3 хил. тона друго мляко - главно овче. Подобно е количеството и за същия период на миналата година. Изкупеното овче мляко през цялата 2017 г. е общо около 27,7 хил. тона. CAPA прогнозира близо 5% спад през 2018 г. - до 26,4 хил. тона изкупено овче мляко.
 
                                        Цени на сурово мляко - лв./100 кг
Източник: ЕК, Млечна обсерватория.         * Прогноза на CAPA
 
В Европейския съюз, като цяло, тенденцията е към повишаване на произведените и продадените количества. Изкупеното мляко за периода януари-май 2018 г. в ЕС се увеличава с 1,9% спрямо същия период на миналата година, което е под очакваните нива на производство. Причината е в по-топлото и сухо време. ЕК прогнозира до края на годината ръст на производството на сурово мляко с 1,2 % на годишна база.
 
Решението да се свалят тръжните цени за сухото мляко на склад в ЕС засега изглежда правилно, коментират анализаторите от CAPA. Над 100 хил. тона са освободени от складовете, 6% е ръста на производството на обезмаслено сухо мляко от началото на годината и същевременно цената се е повишила до около 1500 евро/тон. Това пазарно развитие се подкрепя от спада на валутния курс на еврото спрямо долара през май и юни.
 
В същото време се наблюдава и засилване на износа на млечни продукти от ЕС. Делът на вносът в Китай продължава да нараства в стойностно изражение. Големият въпрос пред развитието на пазара е какво ще се случи в търговските спорове, предприети от САЩ с редица страни, включително и ЕС, допълват анализаторите.