Топло за сезона време и без съществени валежи – такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за следващите седем дни.

АГРОПРОГНОЗА

Агрометеоролозите припомнят, че на места в полските райони, предимно в южните части на страната, още от края на януари средните денонощни температури надвишиха 5 градуса, а в края на изминалия период достигнаха 10 градуса. На югоизток са отчетени количества валежи от 20 до 40 л/кв.м, които са довели до преовлажняване на горните почвени слоеве.

Затоплянето от началото на февруари и прогнозираните наднормени температури през следващия период ще създадат условия за активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата, прогнозират от НИМХ. 

“В резултат и на създалите се условия за забавена вегетация през януари, късно засетите есенници успяха да напреднат във фенологичното си развитие. При пшеницата наблюдаваните фенологични фази ще са братене и трети лист,  посочват още агрометеоролозите.

Високи температури, които създават условия за преждевременно набъбване на пъпките при овощните видове, нарушаване на принудителния им покой и риск от повреди при настъпване на повратни мразове, са предупрежденията за следващата седмица.

Периодът ще е подходящ за подготовка на площите за сеитба с пролетни житни и бобови фуражни култури в районите, където почвеното овлажнение позволява извършване на мероприятията.

“Сеитбата на тревни смески от овес и пролетен фий осигурява добив от качествен и пълноценен фураж. Сеитбената норма е 15-16 кг/дка като съотношението между овес и фий е 1:3 (3-4 кг овес и 12-13 кг фий). Сеитбата се извършва на разстояние 10-15 см между редовете и дълбочина 3-4 см. Оптималните срокове за засяване започват от средата на февруари”, припомнят експертите.