По прогноза на НИМХ днес отново ще има валежи, придружени от гръмотевици, на повечето места в страната и по-съществени - в планинските райони на Западна България и Източните Родопи. Очакваните количества са от 2-3 до 10-15 л/кв.м, като на изолирани места може да достигнат и до 25 л/кв.м.

 

През нощта превалявания ще има в крайните югоизточни райони, а до полунощ и на места в северозападните. Възможни са повишения на реките Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека, Резовска, басейните на реките Тунджа (долно течение), Марица (долно течение) и Арда, поречията Места и Струма.

 

Утре отново ще има краткотрайни валежи, очаквани количества в по-голямата част от страната между 3 и 10 л/кв.м, локално до 20 л/кв.м.

 

На 8 и 9 август се очаква да продължи повишението на реките почти в цялата страна. За наблюдавания период са вероятни по-значителни повишения в:

 

Дунавски басейн:
по-специално реките във водосборите на Нишава, Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом, Огоста, Искър (р. Банкенска, р. Владайска и р. Искрецка, р. Златна Панега, р. Гостиля и в средното и долно течение на основната река Искър), Янтра;

 

Източнобеломорски басейн:
долното течение на река Тунджа;

 

Западнобеломорски басейн:
поречията Струма и Места.

 

Предвид динамичната метеорологична обстановка, на отделни места в горепосочените водосбори, в резултат на локални интензивни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!