„Tрябваше да се прояви държавническа позиция, защото има над 1700 проекта по ПРСР, които са одобрени, подпечатани и чакат бенефициентите да си ги получат. Това заяви пред журналисти бившият зам-изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) Виолета Александрова, предаде репортер на Фермер.БГ. По думите на Алексндрова и Мирослав Николов става дума за 260 млн. лв, които отиват в кошчето.

[news]
"На всички, които разпространяваха, че могат да се подписват документи по нови регламенти, трябва да кажем, че това не е вярно", посочи Александрова. Тя уточни, че практически е възможно договорите да бъдат одобрени и разписани по нов регламент, но за това ще са необходими от 6 до 9 месеца, т.е. забавянето в тяхната реализация ще е приблизително една година. Това се налага, защото е необходимо да се промени Наредбата, да се изпрати нотификация до Брюксел, да се преразгледат проектите, да се искат нови оферти по дейностите в тях, обясниха Николов и Алексндрова.

На въпрос защо договорите не са подписани до 30 юни, както е по регламент, те коментираха, че бенефициените са много и са канени по 50 – 60 души на ден – т.е. практически е невъзможно за един ден да бъдат подписани всички договори.

„До две-три седмици всичко щеше да е приключило и всички договори щяха да бъдат връчени. Не сме наясно кое толкованалагаше да се бърза при условия, че става въпрос за загуба на 260 млн. лв“, коментира Александрова.

На въпрос на Фермер.БГ какво се случва с държавните помощи, одобрени на УС на ДФЗ в четвъртък, чието заседание обаче вероятно е нелигитимно, Николов каза , че не може да даде отговор, защото действително не се знае дали тези помощи ще могат да тръгнат към производителите. На въпрос защо са качени тогава като отпуснати, на интернет страницата на ДФЗ, той коментира, че са качени проектните предложения, направени към УС на ДФЗ.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!