Разбираемо е, че правителството иска да направи едно допълнително усилие, за да внесе спокойствие сред гражданите. В момента по-важни са сигналите, които даваме, отколкото конкретните оценки на ситуацията. Тя не подлежи на оценка и анализ, защото е твърде динамична, още сме в началото на тази криза. Това каза пред Дарик основателят и управител на ИнтелиАгро Николай Вълканов.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

„Същевремено е важно да избягваме резки намеси от страна на държавата на пазара, защото потенциалните им ефекти могат да бъдат неблагоприятни”, уточни експертът. По думите му зърненият баланс в момента е достатъчен да обезпечи както вътрешния пазар, така и известни количества за износ и нищо не пречи част от експорта да продължи докато интервенциите на държавата се осъществяват. 

„Важно е износът да не спира, кешфлоуът трябва да продължи към производителите, защото ритъмът на бизнеса е такъв, предстои и пролетната кампания. Също така ние сме част от общия европейски пазар. Не малка част от нашето зърно отива в Испания, Италия, Гърция, от които пък ние зависим от внос на определени хранителни продукти. Обезпечаването на доставките на общия европейски пазар трябва да бъде цел номер едно и на нашето правителство, коментира Вълканов.

Според него в момента е важното да има много добър и откровен диалог между производителите и Министерствата на земеделието и икономиката. „Трябва да се научат да не си говорят през медиите. "Това, че Бълагрия въвежда някакви ограничения върху износа, е в Ройтерс и там има цитати и от зърнопроизводители, от митнически служители.., това кому е нужно?”, реторично пита управителят на ИнтелиАгро.

Николай Вълканов: Голямото предизвикателство пред нас в момента е да видим колко струваме като общество и държава. Трябва да покажем на какво сме способни.

С приказки за цени и инфлация ужасно много се нагнетява напрежение, а истината е, че паметта ни е малко късичка. 2012 г. цените на бензина надхвърляха 2,70 лв./литър, към април месец 2008 г. инфлацията на годишна база беше 14% у нас, в момента е 10%, и тогава не е имало война. Да, повишават се цените и има обективни предпоставки за това, но няма никакви причини да се нагнетява напрежение. Пшеницата през 2012 г. също струваше 500 лв. на тон, както и царевицата, никакви рекорди не сме счупили още. Това може да стане през следващите месеци и е напълно нормално”, категоричен е Вълканов.

Той обърна внимание на това, че се засилват фалшивите новини и опитите за манипулация на общественото мнение и призова да не се предоверяваме на чувството си за страх. "Време е да си върнем доверието в институциите", убеден е експертът и направи комента и по темата с торовете, които технологично зависят от цената на газа:

„Да, Русия и Украйна бяха сериозни играчи на пазара на торове, но производствени мощности през последните години се разкриха и в Северна Африка, в някои държави от Средна Азия и Латинска Америка. Неминуемо ще преминем през няколко месеца на турболенция, на напасване на международните търговски потоци и суровинни такива, но това ще бъде за определен период от време.

Възможно е да се разкрият и нови производствени мощности, в крайна сметка и газовите доставчици ще бъдат диверсифицирани в рамките на известен период от време. Пандемията доведе също до нарушения на глобалните доставки, макар и по съвсем други причини."

Николай Вълканов: Западният свят обаче има способностите да изгражда много бързо допълнителни производства и преработвателни мощности и да се обезпечава със суровини от други места, това е въпрос на политика. 

По думите му страната ни има възможност да повиши собственото си производство и мощности. „Сега е времето България да стане малко по-гласен участник във взимането на решения в Европейския съюз и по отношение и на ОСП”, коментира още Николай Вълканов.