Зам.-директорът на Добруджанския земеделски институт ( ДЗИ ) доцент д-р Николай Ценов предупреди, че студеното време и ледения брулещ вятър в Добруджа, Монтанско, Врачанско и района на Кнежа, може да увреди сериозно посевите с пшеница.

Заради ниските температури в Добричкия регион има опасност от измръзване на пшеничените посеви в масиви, които заради силния вятър са останали без снежна покривка.

По думите му опасност създава дългото излагане на посевите на ниски температури в продължение вече на четири-пет денонощия. Снежната покривка е реална защита срещу студа, но има полета, които буквално са оголени от поривите на вятъра, поясни селекционерът.

Мразовита беше и зимата на 2007-2008 г., когато температурата в региона е била още по-ниска - цели минус 25 градуса. Тогава, обаче, натрупалата се 50-сантиметрова снежна покривка е запазила посевите.

Сортовете на Добруджанския земеделски институт, които масово се сеят в страната, са селектирани шест десетилетия. Те имат генетичен материал от руски, канадски, украински пшеници и всеки от тях поне веднъж е преживявал подобна зима, твърди селекционерът. В Добричка област, която е най-големият производител в страната на хлебно зърно, масивите с пшеница през тази стопанска година достигат около 1 114 400 декара.

През декември специалистите се тревожеха, че недостатъчната влага и дългите периоди на ниски температури през есента бавят развитието на пшеничените посеви. Тогава те заявиха, че състоянието на пшеничените масиви може значително да се подобри, ако се натрупа снежна покривка, която да ги предпазва./ БТА