В сезона на кампанията по прибиране на черешите от реколта 2015 Фермер.БГ разговаря с кметския наместник на село Научене в община Нова Загора Николай Русев, който от дълги години е земеделски проиводител на череши и лозя, както и пчелар.

 

Господин Русев, каква е годината за производителите на череши?

Тази година като цяло е трудна за черешопроизводителите, тъй като има доста реколта, но няма пазари и най-вече износ за Русия. Цените падат, прекупвачите ги свалят всеки ден, а след като няма къде да продадеш продукцията, това е най-големият проблем. Човек се труди да произведе и накрая след като не може да я реализира... Най-добрата стока е продадената стока и когато парите са в джоба. За дадения момент просто не виждам как ще се оправят нещата след като има ембарго.

 

 

В момента след като ембаргото действа втора година по какъв начин вие намирате реализация на продукцията?

Ембаргото действа за черешите първа година, тъй като миналата година имаше износ за Русия, а след това влезе ембаргото за прасковите. Как да ви кажа, нещата са трудни. Човек трябва да е постоянен. В крайна сметка сега реколата е малко повече, малко по-ситна и мисля, че до някъде ще се компенсират нещата. Надявам се мъничко да се вдигнат цените.

[news]

 

Какви сa цените в момента?

Фабриките изкупуват от 60 до 80 ст./кг. Иначе за пазара цената е около 1.50 – 1.80 лв/кг., когато черешата е подбрана. Миналата година като изнасяхме за Русия, цените вървяха 2.20-2.50 лв./кг. И нещата бяха по-добре. Да се надяваме ембаргото тази година да приключи и нещата за догодина поне да са с добър край.

 

Колко е голямо вашето стопанство и по какъв начин осигурявате работна ръка в активния сезон по прибиране на реколтата?

Черешовата градина и лозовите масиви са на фамилията. Имаме си назначени трактористи с трудови договори. Имаме стара селскостопанска техника, не сме участвали по програми, надяваме се есента да кандидатстваме. За прибирането на реколтата е най-големият проблем. Работна ръка се намира, обаче тя не е постоянна, не са достатъчно подготвени работниците. Те са от малцинството, не искат да сключват нито граждански, нито трудови договори, тъй като получават социални помощи. Ето защо се надявам с новите еднодневни договори нещата да се подобрят.

 

Какво ви е мнението за тези договори? Смятате ли, че те ще бъдат приложими и имате ли някакви притеснения относно прилагането им?

Винаги когато искат държавните органи да хванат земеделския производител, винаги могат да наложат санкции, тъй като има работници, които изобщо не искат да фигурират никъде. Идеята за договорите не е лоша, аз обаче съм привърженик на друга идея – имаш определени декари, въз основа на декарите ти взимат някакъв данък и от там нататък, не се занимаваш да пишеш договори и т.н.

В същото време държавата трябва да намали размера на данъците. Колкото са по-ниски данъците, толкова по-добре се плащат. По-добре да са по-ниски обаче да се плащат.

 

В непосредствена близост до градината ви има кошери, умишлено ли е това?

Никой земеделец не може да произвежда плодове без да има опрашване. Пчелите са съществен фактор при опрашването и сме се постарали. Не се мъчим от тях да изкарваме мед и да печелим, надяваме се на градината. В момента имаме около 35-40 кошера с намерение да ги направим 70-80 и сме благодарни на пчеличките, тъй като те ни докарват реколтата.

 

Какво е мнението ви на пчелар относно предложение на група депутат пчелните кошери да се изнесат извън населените места при положение, че те са над 10 на брой?

Идеята не е лоша, тъй като при по-голямо количество в населеното място не е за предпочитане. Всеки трябва да си направи самостоятелен пчелин. След като си започнал да отглеждаш пчели, трябва да се грижиш за тях и те да са извън населеното място, тъй като е опасно и за хората, и за децата.

 

Смятате ли, че това ще доведе до някакви трудности на пчеларите – да намерят места където да изнесат кошерите, да ги опазват...?

Да, всяка една работа има проблеми. Мисля, че който е решил да се занимава с пчеларство, ще си разреши сам проблемите или ще се откаже.
 

Миналата година беше тежка за вашия район. Мина голяма градушка, която унищожи значителна част от реколтата. Вие застраховате ли продукцията и защо?

Честно да ви кажа не застраховаме, тъй като застрахователите просто гледат да вземат застрахователната премия, а след това при възникване на дадена ситуация в която има градушка или нещо подобно, се чудят по какъв начин да не изплащат застраховките. Желателно е да се застрахова, но изискванията на застрахователите са много трудни, променливи за това не застраховаме.

 

Освен черешите вие отглеждате и лозя. Какви са очакванията тази година, как се развиват към момента насажденията?

Тази година взимаме привантивни мерки с по-често пръскане и обработка с техниката на лозята и се надяваме реколтата да е добра. Все пак има още 3 месеца до прибиране на гроздето. Ако е рекъл Господ, ще я приберем. Всеки работи за да получава някакви блага и да живее нормален живот.

 

Очаквате ли, че от тази година с промените в ОСП и с приоритизирането на сектори като вашия овощарството, зеленчукопроизводството, животновъдството действително ще има промяна в положителна посока за развитието на тези сектори?

Надяваме се субсидиите да се увеличат, тъй като сега при овощарите и градинарите като цяло се говори за по-висока сума за субсидиране, обаче тя е на няколко етапа и се иска оформянето на доста документи. Бумащината е голяма и се надявам да започнем да получаваме като европейските държави по-големи субсидии и особено за хора, които се занимават с овощарство, лозарство субсидията трябва да е доста по-висока отколкото на зърнопроизводителите. От градината първите 5 години не получаваш нищо, а само влагаш и там се получават големи усложнения, които натоварват производителите.

 

Вие казахте, че сте създали вашата градина поетапно. Планирате ли да я разширявате в новия програмен период и планирате ли това да става с проекти по новата програма?

Да, в момента е около 140 декара, комасирали сме под нея още 40 декара и на едно друго място около 28 декара и мисля по новите мярки да кандидатстваме и за земеделска техника, за един специализиран трактор, отклоняващи секции и пръскачки. Надявам се просто Министерството на земеделието и държавата да обръщат внимание на по-малките зем. производители отколкото на големите, тъй като не ми се вярва в България да има земеделски производител, който да има 50 декара градина или лозе и да е взел нещо по програма. Консултанти, които правят програмите, всеки гледа голямата сума да вземе проценти и парите отиват при големите.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!