Над 80% от земеделските производители, които се занимават с отглеждане на плодове и зеленчуци, имат нанесени щети от обилните валежи и градушките. С трудните атмосферни условия се борят и в стопанството на Николай Николов в Лясковец, където наводненията и преовлажняването на почвата подлагат на риск цялата реколта от близо 50 дка зеленчуци и плодове.

„Ние работим като за последно, защото ако се сринем, вече няма да можем да се справим. С тези разходи, които навъртяхме тази година, за да опазим стоката си – съмнявам се, че ще успеем да засеем догодина“, коментира Николай.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



Заради дъждовете вече седми път производителят е засял пъпеша, тиквичката не вървят. Най-критично обаче е състоянието при доматите, които в момента са много податливи на мани:

„Трябват много пръскания с все по-скъпи и по-хубави препарати, за да можем да държим доматите на ниво. Там е много критично. При динята има опасност от изресяване и запарване от многото влага. Въпросът е само да оцелеем с пръсканията, да имаме възможност, защото постоянно вали, нямаме технологично време да успеем да довършим качествено стоката“, казва още земеделецът.

И ако обикновено Николай влага между 600 и 800 лв, за да произведе качествена продукция на един декар, то през тази година, само до момента разходите му вече надвишават 800 лв. В най-добрия случай Николай се надява да излезе на нула, ако успее да произведе някаква качествена стока.

Малко по-добро е положението в оранжерията – около 3 дка, където производителят отглежда пипер и в момента може да се похвали със добра стока.

Основно реколтата в момента се продава на търговци на едро:
„Основно работим на едро, имаме и магазинче в Г. Оряховица за зеленчуци, тук пред оранжериите продаваме, но в момента не излизаме тук. Цялото ни внимание е насочено в полето – да можем да опазим стоката. В момента продаваме основно само на едро“.

Субсидиите за плодове и зеленчуци са ниски, но все пак са се оказали много навременни за стопанството:
„Кандидатствахме за първи път тази година – количество и качество. Там ни преведоха пари, които наистина бяха глътка въздух в тези тежки времена с пръскане, и с препарати, което много ни помогна.

Николай е притеснен за бъдещето на сектор плодове и зеленчуци заради липсата на държавна политика:
„Първо и само ще кажа, че няма такава политика. Просто аз не виждам да има някакво желание този сектор да се развива. Говорят, че трябва да стане нещо, а всъщност нищо не правят нищо, което да ни помага на нас като зеленчукопроизводители. Твърдо – ако продължат по този начин – този сектор ще изчезне! “

На фона на продължаващите валежи, ветрове и градушки Николай признава, че работи ден за ден:
„Ако оцелеем, ще работиме, ако не оцелеем – няма да работиме. Ами това е – работим ден за ден“.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!