Българските земеделски производители и фермери не са конкурентни на европейските си колеги поради огромните разлики в цените на селскостопанската продукция. Цената на овчето мляко в Европа е 2 евро, в България – 50 евроцента. Това заяви фермерът Николай Кръстанов. Кръстанов е земеделец от 1980 г., член е на управителния съвет на Националната овцевъдна асоциация (НОА). Обработва 20 000 дка земя и отглежда 800 овце.

 

Кръстанов е категоричен, че получаваните от българските земеделски производители и фермери субсидии са крайно недостатъчни. „За изминалите 5 години маржът на субсидиите, които получаваме, е 10 евро. При това положение няма как да сме равни на европейските производители. Затова ги няма българските домати, българското сирене“, заяви фермерът.

 

По думите му у нас дори увеличение на субсидиите за дребните производители няма да направят много сектори привлекателни. И по 100 евро да получават, пак няма да се качат високо в Балкана малките фермери да отглеждат там овце, смята Кръстанов. По думите му в Австрия, например, е престиж да си фермер, но не и в България. По отношение на субсидиите, Кръстанов е категоричен, че „честният арендатор в България си дава субсидията за рента и не стига дори“.

 

А животновъдството у нас е трайно непривлекателен сектор, защото от години секторът се неглижира. „Единствено селското стопанство в България е само растениевъдство, а животновъдството е „черният“ бранш, в който се работи денонощно 365 дни в годината“, допълни фермерът. По думите му животновъдството у нас много трудно ще се възстанови. Като пример за качеството на българското мляко фермерът посочи сериозният интерес на италиански преработватели, които от българско мляко произвеждат италианска моцарела.

 

Проблемът е, че количествата на произвежданото мляко продължават да спадат. „Докато растениевъдството и животновъдството в България не се превърнат в скачени съдове, земеделието ни ще е просто субсидаджийско“, заяви на форум в София Николай Кръстанов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!