"Новото ръководство има желание, но още не се е запознало с материята. Имат още много да учат и да четат", обобщи пред Агри.БГ впечатленията си от проведената във в сряда среща между растениевъди и министерство Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

По думите му през 6-часовата среща всички браншове са изложили исканията и вижданията си за Стратегическия план, като са срещнали разбиране без конкретни отговори и реакции от страна на ръководството на земеделското министерство.

Николай Колев: В тези кратки срокове малко е притеснително дали ще успеем да променим нещо.

На предстоящото заседание на Тематичната работна група (ТРГ) по изготвяне на Стратегическия план се очаква да бъде представен нов вариант на тавана на плащанията. „Разбрахме само, че ще бъде хибриден вариант от сегашните предложени”, уточни Колев и припомни основните искания на овощарите:

„Ние настояваме за по-нисък таван и разпределение на остатъчните средства в приоритетните сектори, а по инвестиционните мерки – увеличаване на интензитета за малките и за групите организации на производители. Надявам се на ТРГ-то на 17-и да стигнем до консенсус”.

Според браншовия представител настоящият определен интензитет, който е колкото по инвестиционна мярка за един земеделски стопанин, не стимулира обединяването на производители, „още повече, като се има предвид манталитета на българина, който предпочита да работи сам”.

Николай Колев сподели още, че политическото ръководство на агроминистерството отново е цитирало коалиционното споразумение и заложения в него приоритет на чувствителните сектори и малките стопанства.