Председателите на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област, Николай Киров, и на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ (Карнобат), Теодор Тодоров, са тазгодишните домакини на проекта „Хляб на мира“ в рамките на българското партньорство на НАЗ, съобщиха от Асоциацията. 
[news]
За първи път реколтата от ръж „Хляб на мира“ е поверена на стопанствата на двама председатели на регионални сдружения и членове на УС на НАЗ. Към доставената от зам.-председателя Мариела Йорданова ръж, която бе домакин за 2014/2015 г., бяха добавени семена, добити от всички държави-партньори по Проекта, и предоставени по време на конференцията в гр. Познан през месец септември т.г. Зърнопроизводителите засяха заедно семената на общо поле, като отговорността им се разпределя поравно – всеки от тях предоставя еднаква площ от обработваемия си имот за отглеждане на следващата реколта от ръж.
 
Чрез настоящото участие НАЗ отново напомня за позитивните послания на източноевропейската инициатива – обединение, единност и сътрудничество. Асоциацията продължава и своята линия да ангажира нови стопанства в отглеждането на зърнената култура всяка година, не само за да се разширява участието, но за да може идеята да намери по-широк отзвук. Отново е налице и символичният характер на мястото, което е приемник на ръжта – с. Кликач, обл. Бургас. Думата „кликач“ има старобългарски произход – от „клика“, което в миналото е означавало „вик“.
 
Двамата домакини се обръщат с надежда, че времето ще бъде благосклонно към посевите, за да бъде осигурен добър добив и повод за гордост на жътвата през 2016 г., на която се очаква да присъстват като официални гости ръководителите на проекта от германската Асоциация „Хляб на мира“. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!