Когато в една информационна система влиза боклук – излиза боклук. С тези думи бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Николай Каварджиклиев описва регистрите, водени от Министерството на земеделието (МЗм).

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

По думите му в агроминистерството няма един регистър, който да се води в съответните агенции и да работи както трябва, а много често информацията от Агенцията по храните (БАБХ) или Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) е с надписани документи или не е актуализирана. „В момента т. нар. хакната система на БАБХ още не работи, тя и да не е хакната, резултатът е същият”, убеден е Каварджиклиев.

„Там данните не са актуализирани неясно откога. Някой трябва да седне да работи структурно и да подреди тази къщичка, защото хаосът е невероятен, добавя бившият директор в интервю за Mediapool.

Според него в годините е отсъствала добра комуникация между МЗм и ДФЗ и се съмнява, че ще бъде постигната такава, защото „много често Фондът е служил за извинение на глупости, които се вършат”. Той е категоричен, че е необходимо разделяне на институциите, като ДФЗ стане изцяло финансова такава без политическо влияние. Коментира и корупцията с евросредства - например при къщите за гости, където по последни данни от ОЛАФ страната ни трябва да върне 28,7 млн. евро.

„Има и други програми, по които има указания за събиране на средства, но те са с гриф „секретно” и не мога да говоря свободно за тях, но да кажем са по мярка за информационни кампании”, отбелязва Каварджиклиев, говорейки за промоционалните програми за вина, сирена и биопродукти.

Той подчерта, че едва 58% от средствата по ПРСР 2014 – 2020 г. са разплатени.

„Освен това трябва да благодарим на Господ, че е имало Covid-19, защото благодарение на карантините програмата бе удължена с две години. Част от парите бяха прехвърлени като директни Covid субсидии на калпак”, коментира бившият шеф на ДФЗ.

Каварджиклиев критикува отново редица от действията на ГЕРБ, както и на служебните правителства на Румен Радев. Отбелязва, че по времето на предшественикът му Борис Михайлов не е направена никаква промяна във Фонда, но е имало големи забавяния на проектите.

"Например никой не се е сетил да иска акредитация за страната на мярката „Инвестиции в земеделски стопанства” и тя не може да тръгне цели 7 месеца – от октомври 2021 г. до април 2022 г. Министерството не дало разрешение да се ползват документите за кандидатстване и се е бездействало”, казва още Николай Каварджиклиев.