Автохтонните породи да бъдат отделени от бюджета на месодайните говеда под селекционен контрол – за това ще се бори животновъдът Николай Димов, който застава начело на Браншовата камара по месодайно животновъдство за следващите 4 години.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците 

Организацията бе учредена през месец май 2019 г. с председател Георги Андонов. Тогава Николай Димов беше част от нейния Управителен съвет.

„Стремим се да увеличаваме членовете на Браншовата камара. Предвиждаме регионални срещи. Вече организирахме няколко, имаше ефект, но трудно се работи с животновъди. Ще се мъчим да ги убеждаваме, че за да можем да защитаваме интересите си, трябва да бъдем организирани. Иначе няма как да постигнем целите си“, коментира Димов за Агри.БГ.

Сред интересите на бранша, които трябва да бъдат защитени в новия програмен период на ОСП, е изваждането на автохтонните породи от обвързаното подпомагане на месодайното направление под селекционен контрол. 

„Там има определен бюджет. Вдигнат ли се бройките, ставката пада. Например миналата година тя беше 160 лв. на глава. Разликата между обикновено животно и селекционно беше от порядъка на 10-15 лв., което е нелогично. Отглеждането на една крава под селекция изисква много повече разходи и грижи, затова настоящото подпомагане е несериозно“, допълни животновъдът от община Болярово.