„Ще дойде времето, в което овчето мляко ще стане по-скъпо от златото, защото то просто изчезва“. Това каза пред Фермер.БГ овцевъдът Никола Тагалов, който отглежда 450 овце в странджанското село Момина Църква – по думите на фермера това е „една от най-уязвимите територии на страната“. 
 
Никола се занимавам с животновъдство от пет години и за този кратък период от време се е изправил вече пред няколко сериозни изпитания за стопанството си: „Нас ни покоси първо страшната болест шап по овцете, която доведе до големи загуби за всички фермери в региона. Две години по-късно ни сполетя и болестта Син език. Там изгубихме много животни, отделихме много средства за лечение, болестта се отрази и на поголовието като цяло и на агнетата, които оставяме във фермите си за разплод. Не можахме да си направим стадата, не можахме да си направим добра селекция, не можахме да изкараме добри приплоди.



 
След шапа животните на Никола от 450 остават 300, със Синия език отново губих около 70 – 80 овце. „Искам да се обърна към Министерството на земеделието, че ако те не вземат нещата в свои ръце, няма как ние животновъдите сами да направим от невъзможното – възможно. 
 
Тази година животновъдът вижда „лъч надежда“ заради ваксинацията, която мина по овцете, но все пак не знае дали ваксината ще е достатъчно добра, за да предпази животните.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!