Прецизност, новаторство, професионализъм – това демонстрира екипът на НИК в Добричка област. На полева демонстрация между селата Овчарово и Паскалево фермерите видяха в действие богата гама почвообработващи машини и сеялки от норвежкия бранд Kverneland. Не липсваха и изненади, показващи прецизността, която е запазена марка за екипа на НИК, а именно 250-метров син надпис Berthoud, изписан от най-популярния самоходен модел - Berthoud Raptor.

“Надписването Berthoud на полето по същество не е толкова важно. То е важно, за да покаже по същество колко прецизно работят машините и как, за да работят прецизно, те изискват някой да познава както хардуера, така и софтуера. Защото може и да изглежда лесно да се кара пръскачка на полето, но не е толкова лесно да се надпише надпис „Berthoud”. Това не всеки го може”, обясни Иво Куманов, управител на НИК.

Високотехнологичната самоходна пръскачка Berthoud Raptor дава възможност на всеки фермер да повиши ефективността от своята работа. Реализирайки икономии от използваните препарати, благодарение на технологиите за секционен контрол и селективно пръскане само върху плевелите, както и чрез съкращаване на времето за работа на полето, чрез своята висока производителност – тази машина дава конкурентно предимство на всеки един фермер. 

“Интересното при тази машина е, че работи дюза по дюза, технологията, т.нар Spray Tronic. Самото шаси има хидравличен контрол на колеята и хидравличен контрол на просвета от 1,20 до 1,80. Колеята работи от 2,25 до 2,95. Машината е с автоматизирани клапани за функциите за пръскане. Има Norac система, което позволява автоматично следене на нивото на щангата за пръскане”, разясни Иван Черногоров, продуктов мениджър за Berthoud в НИК.

Резултатите от работата на умните машини на полето нямаше да са същите, без добавената стойност, която екипът на НИК прибавя към тях - сервизното обслужване, доставка на резервни части, обучението на механизаторите. 

Фокусът на целия екип на НИК е върху качеството – качество на предлаганите машини, професионализъм на екипа и цялостният резултат за фермера на полето. 

“Ние продаваме качество и резултат на полето. Ние не продаваме железа. За нас когато клиент каже аз идвам за дискова брана, това означава аз идвам за добра почвообработка. Не е въпросът ние да му прехвърлим собствеността на едно желязо, било то червено или не. Нашата цел е да му решим проблема. За да му решим обаче проблема, ние трябва да покриваме целия спектър от възможни пречки за това, като се започне от обучение на неговия механизатор”, категоричен е Иво Куманов.

Високите резултати се залагат още със семето. Заради това и заради предстоящата есенна сеитба, най-голям интерес на демонстрацията имаше към есенната сеялка за полудиректна сеитба U-drill 6000. Инвентарът е част от специалната юбилейна серия 140 машини за българския пазар по повод годишнината на Kverneland. 

Сеялките, които НИК предлагат могат да отговорят на нуждите на всеки един земеделец, независимо от терена, размера на стопанството и технологията на обработките. Доказателство за това е и американската no-till сеялка Harvest International, която също бе част от машините на демонстрацията. 

“Машината е оборудвана с Precision Planting технология, която позволява семената да бъдат положени в семенното легло максимално точно и прецизно, както в дълбочина, така и в точно разстояние между тях. Освен това машината е оборудвана с датчици, които следят влагата, температурата, растителните остатъци и хумуса в браздата”, каза Георги Георгиев, продуктов мениджър за Kverneland в НИК.

Демонстрирайки част от юбилейните инвентари, които Kverneland са направили за българския пазар от НИК не пропуснаха и плуговете – първият продукт на компанията, който е произведен през далечната 1879г в Норвегия.

Първият модел е всъщност плуг за малки и средни стопанства – 4-корпyсен плуг с болтова защита – Kverneland 150B, който се отличава с най-добрата комбинация от ниско тегло и здравина на инвентара.

От почвоообработващите инвентари освен плуговете, посетителите на полевия ден можеха да видят в действие и универсалният култиватор Kverneland CTC, който може да бъде използван както есента, така и пролетта.

“Стърнищният култиватор СТС, който видяхме беше с 4 метра захват, разстояние между работните органи 27 см, оборудван с Knock-on технология, както и i-Plough. Тя позволява много бърза подмяна на работните органи по време на обработка, ако се наложи,  ако се повредят, ако се износят. CTC се отличава с особена издържливост, специална геометрия на работните органи за проникване в почвата и контрол на дълбочината в предната и в задната част чрез валяка на машината – с колела отпред и с тежък валяк отзад, 220 кг на метър. Това помага за запазване на влагата в почвата след като са преминали работните органи”, добави Иван Черногоров.

Фокусът на НИК е към предлагането на интелигентни инвентари, които не само да извършват обработки на полето, но и да дават конкурентно предимство на фермерите в борбата с времето. 

“Ние се стремим да се опитваме да правим неща, които другите не са до момента и да показваме на пазара кои са новите тенденции и какво ново. Традиционно се опитваме да вършим това, което можем най-добре и както нашите клиенти трябва да се развиват, така и ние трябва да развиваме себе си. Затова колкото и да сме фокусирани в обучението на нашите клиенти, три пъти повече сме фокусирани върху обучение на нашия сервиз и търговски екип”, категоричен е Иво Куманов.

Интелигентните машини и инвентари вървят ръка за ръка с технологиите за прецизно земеделие, като синергията между двете осигурява възможност за постигане на върхови резултати на полето. 

“Всички знаем познатата фраза, че :”Дяволът е в детайла”. Нашата цел е да бъдем фокусирани в детайла и в крайна сметка, това което вършим да ни достави удоволствие – първо на нас и също така на клиента”, заключи управителят на НИК.

Повече информация относно това как инвентарите Kverneland, пръскачките Berthoud и решенията за прецизно земеделие могат да допринесат за успеха и на Вашето стопанство, можете да получите на телефон 02/9744 333, както и в интернет: www.nik.bg