По време на изложението АГРА 2017 от НИК споделиха, че за изминалата 2016-та година отчитат рекордни резултати в продажбите на оборудване за прецизно земеделие с марка Trimble. Коментар по темата даде и регионалният мениджър на Trimble за Централна и Източна Европа – Waldemar Schaefer. 
 
 
“Опирайки се на чудесните резултати от 2016 г. в знак на благодарност към фермерите, които ни се довериха и решиха да инвестират в нашите решения, Trimble и НИК, решиха да направят специална програма. Чрез нея ще направим решенията ни възможни за всички – както за големите, така и за малките фермери. Благодарим ви за доверието!”.
 
Повече за щанда на компанията и всички иновации, които тя предлага разказа Иво Куманов, управител на НИК. Той сподели, че фермерите вече спокойно могат да започнат приложение на своите торове с променлива норма, използвайки последните технологии от Trimble, които са и съвместими с голяма част от ISOBUS инвентарите. 
 
 
 „Тази година имаме удоволствието да предложим страхотни предложения, както чисто технически, така и като ценови предложения - не само за своите дисплеи, но и за управление с марка Trimble. Такъв например e последното поколение TMX-2050, който е базиран на Android. С него не само се управлява трактора, но и инвентара. Освен всичко останало нашите клиенти имат възможност да прилагат различни материали като торове и препарати за растителна защита с променлива норма. По отношение на храненето НИК Агро Сървис, нашата компания, специализирана в темата хранене, е фокусирана върху изготвяне на карти за променливо приложение при хранене на растенията”.
 
 
Променливото приложение на торове, наречено още VRA е една от нашумелите тенденции в световен мащаб в сферата на торовнасянето и прецизното земеделие. Повече за технологията ни разказа Зорница Златева, която от няколко години е агроном в НИК.
 
„Приложението на променлива норма дава възможност на фермерите да влагат средствата си в производството по-целенасочено. Първо се прави почвено пробовземане на проби от много на брой и малки по площ клетки, в границите на блока. Пробите се подлагат на химичен анализ във вътрешнофирмената лаборатория на НИК Агро Сървис. С резултатите се изготвя карта за приложение на избран торов продукт с променлива норма. Удобството е, че предписанията са под формата на .shp файлове, които просто се зареждат в навигацията на трактора – дистанционно или чрез USB“.
 
 
Голям интерес сред посетители на щанда на НИК привлече и затвърдилата се вече услуга AgroBalance, която от компанията предлагат за втора поредна година.
 
„AgroBalance е комплексна услуга, която обхваща периода на една стопанска година. Само през 2016 г. в нея се довериха над 200 фермери в България. Услугата се изпълнява на два етапа“, допълни Зорница Златева.
 
Първият етап  се прилага в началото на стопанската година, след рекoлтиране на предшественика и включва почвено пробовземане по стандартизирана схема, с автоматизирана техника и анализ на почвените проби за предварително избраните показатели. Най-често това са Азот , Фосфор, Калий и pH, споделят от НИК. 
 
 
„С резултатите от анализите се изготвят препоръки за хранене на културите. Те се изразяват в количество активно вещество на декар за главните хранителни елементи. За тях също се изготвят и карти, които отразяват изменението на съдържанието на хранителния елемент в границите на блока. Вторият етап се извършва по време на вегетация. Той включва взимането на една почвена и на една растителна проба от всеки физически блок. С анализ на резултатите от анализите в лаборатория, се изготвят нови препоръки, този път за коригиращо хранене на културите. То може да бъде както почвено, така и листно“.
 
Прецизното земеделие вече не е само навигационен дисплей в трактора, а много повече! Обхващайки всеки етап - от сеитбата, през вегетацията на посевите, до жътвата, технологиите за прецизно земеделие позволяват на фермерите да автоматизират и контролират земеделските процеси така, че да постигат по-висока ефективност на работа и по-добри резултати!
 
 
Повече информация относно технологиите на Trimble, както и услугата AgroBalance, може да получите от НИК на телефон 02/97 44 333 и www.nik.bg