Именно заради това на всеки фермер му е нужен партньор, който да е негов спътНИК, без значение каква система за почвообработка реши да използва през следващата селскостопанска година!

Фермерите се нуждаят от цялостно решение за конкретни проблеми

Един бранд се отличава с многообразни решения за инвентари за почвообработка за различни обработки – от оран до Strip-till. Това е Kverneland със своята 140-годишна история и портфолио от над 180 модела инвентари, които обхващат селскостопански операции и практики за различни култури – както зърнено-житни, така и зеленчуци и люцерна. Без значение каква технология сте решили да използвате през настоящата или следващата селскостопанска година, в портфолиото на Kverneland може да намерите подходящ инвентар, с който да си гарантирате качествено извършена обработка.

Класически практики за почвообработка

Почвообработката е инвестиция в плодородна и здрава почва и следователно в устойчиво, конвенционално земеделие. Оранта играе важна роля в създаването на устойчивост. Именно заради това Kverneland въвежда понятието “печеливша оран”. Оранта е най-ефективният способ да се намали потенциалът за развитие на гъбични заболявания и в същото време оказва позитивно влияние на почвата и добивите. От оранта може да спечели всеки производител, който използва правилната техника и прилага добри земеделски практики. 

Плуговете на Kverneland се отличават с изключителна здравина и в същото време ниски разходи за експлоатация и разход на гориво благодарение на по-малкото си тегло. То се постига чрез специална термична обработка на метала, която гарантира твърда повърхност, издържаща на износване и гъвкава сърцевина.

Всяка част на плуга е изработена от стомана, преминала специална термична обработка, което го прави по-лек, а в същото време и по-здрав. 

Kverneland са известни в цял свят със своята Аuto-Reset защита на работните органи, споделя вносителят за България – НИК. 

Ненадмината система за защита Auto-Reset на Kverneland е гаранция за непрекъсната оран без значение от почвата. Плужните тела се освобождават независимо едно от друго при среща с камък или друг вид препятствие. Без да е необходима поддръжка по време на работа, тази система за защита позволява оранта да продължи по план, без прекъсвания.

По отношение на това, дали всеки може да си позволи плуг Kverneland, мнението на фермерите, които го използват, е еднозначно – малък (с до 3 тела), среден или голям (с 8 до 12 тела) – плугът Kverneland е една инвестиция, която се отплаща във времето и служи дълги години. Не само намалените разходи за гориво са от значение – важна е и здравината на отметателните дъски и производителността на полето. 

Плуговете Kverneland запазват цената си във времето. „Те традиционно държат високи нива на цената на пазара на техника втора употреба“, споделят още фермерите, които ги използват вече дълги години. 

По-малко обработки на полето?

Минимизирайки почвообработките, всеки фермер има нужда от надежден инвентар, който да извършва добро миксиране на повърхностния почвен слой след жътва. В същото време и от инвентар, с който да извършва предсеитбена подготовка. Понякога и двете! А защо не и двете в една машина?

Дисковите брани Kverneland могат да бъдат използвани както директно след комбайна, така и за дисковане и гладка предсеитбена подготовка преди есенниците. 

Повече декари качествено дисковане със същите разходи за поддръжка – възможно ли е?

Дисковите брани Kverneland са с уникална конусовидна форма на дисковете и регулиране на сходимостта на гредите. Тази комбинация дава възможност чрез регулиране на разстоянието между дисковете да се възвърне тяхната първоначална сходимост от греда към греда. По този начин дори и при 10 мм износване на диска се запазва същото разстояние и същият ъгъл на атака на дисковете към почвата. Друг позитив е лесната настройка, която спестява поне една смяна на дисковете и стотици левове разходи за обслужване на инвентара, без това да компрометира качеството на обработките. 
 
Дисковите брани Kverneland Qualidisc предоставят възможност за интензивно смесване на почвата и растителните остатъци, което гарантира по-добро качество на последващите операции на полето. Твърдостта на дисковете е една от най-високите по скалата на Рокуел – от 55 HRC във вътрешната част до 58 HRC във външната част за по-добра устойчивост на диска срещу износване.

Най-популярни у нас за последната една година са моделите Kverneland Qualidisc Farmer и Kverneland Qualidisc Pro, споделят от НИК. За 2020 г. от компанията отново залагат на двата модела, тъй като те са се доказали като отличници в дисковането през изминалия сезон. Наличните в момента конфигурации са както прикачни, така и навесни. Те се предлагат в работна ширина от 4, 5, 6 и 7 метра и могат да бъдат оборудвани много модели валяци. Най-предпочитан е обаче Actipack с тегло 220 кг/м в комбинация с подравняващи палци – комбинация, която се е доказала в нашите условия.  

Ивичната обработка на почвата – само модерна практика или реален начин за минимизиране на разходите?

Всеки фермер може да постигне желания резултат на жътва – с по-малко усилия и по-малко разходи за обработки, чрез прецизност в почвообработката. Прецизната почвообработка в точните линии е възможна със Strip-till култиватора Kverneland Kultistrip.

Ефективна и иновативна обработка като Strip-till изисква надежден и технологичен инвентар, който да дава възможност за промяна на настройките за по-малко от 5 минути при смяна на условията на полето. На практика това означава само 5 минути настройка на инвентара при смяна на блока и възможност за бърза адаптация към променящите се условия, дори без намесата на сервизен техник. Работните органи на култиватора са карбидни, като това гарантира надеждната работа на полето. 

С решението на Kverneland за Strip-till обработки един фермер получава не само нов и модерен инвентар, а средство, с което:

  •      Да намали с до 40% от разходите си за гориво при отглеждането на културата;
  •      Да намали броя на почвообработките;
  •      Да извършва едновременно почвообработка и торовнасяне, с перфектно уплътняване на тора и семената, без ефекта на въздушния джоб;
  •      Би притежавал предимство при сеитбата на рапица в по-сухи условия, каквито все по-често се срещат.  

Kultistrip – почвообработка и торовнасяне с едно минаване!

Обработка на почвата в ивицата, в която след това ще се извърши сеитбата и внасянето на тора близо до семето, води до по-бързо поникване и развитие по-здрава коренова система. Това се дължи на улеснения достъп до необходимите торове и стартъри, които се полагат в близост до семето. Всичко това дава възможност торовете да бъдат усвоени още в началните етапи на развитие на кореновата система. 

Strip-till технологията е нова и сравнително непозната на част от фермерите. Развита е през 90-те години от фермери с подкрепата на няколко водещи института в САЩ. Създадена е следствие на нуждата за бързо загряване на почвата в Серверна Дакота. Основата цел е била премахването на растителните остатъци и стеблата от реда на сеитба. Успоредно с това се цели отваряне на почвата в реда и нейното по-бързо затопляне, което се дължало на по-тъмния цвят в ивиците, който поема повече светлина и се нагрява повече от необработената част. 

Първите приложенията на Strip-till в България са отпреди повече от 10 години, а натрупаната практика и резултатите от нея са неуспорими. Този тип обработки навлизат все повече у нас благодарение на агрономическите предимства и икономическите резултати, които дават.

Основните предимства на този тип обработки са запазването на структурата на почвата между редовете, по-добро усвояване на торовете и запазването на почвената влага. Най-често се прилага при редови култури като слънчоглед и царевица. Възможно е да се използва и при редова сеитба на рапицата, като позволява тя да бъде извършена в по-сухи условия, отколкото при конвенционалните обработки. 

Естеството на обработката и култиваторите, с които тя се извършва, позволяват полагане на тора на различна дълбочина в зависимост от културата  – по-плитко за рапица и по-дълбоко за царевица, за да се усвои по-добре от корените.

Много технологии за почвообработка – един спътник при всяка обработка

Kverneland е със 140-годишна история в производството на инвентари и инструменти, с които фермерите от Норвегия и впоследствие цяла Европа улесняват своето ежедневие и повишават своята продуктивност на полето.

Всички инвентари за почвообработка са налични в базата на НИК в село Изгрев, а екипът на компанията като иноватор във всяко едно отношение и съобразно усложнената обстановка и натовареността на операциите на полето, е в готовност да организира интерактивни видео презентации за всяка машина.

Какво споделят фермерите за инвентарите Kverneland?

Инвентарите на Kverneland са надеждни, здрави и технологични! Вие може да разчитате на тях, а не те на вас!