Родни Суравски е бизнесмен, който се занимава с дизайн и изкуство. Често работи в кралски дворци, луксозни хотели и огромни имения. Започва да се интересува от първично производство, когато 13-годишната му внучка поисква да й купят миниатюрни козички, информира австралийският сайт ABC.

Надникнете в една от най-модерните лаборатории в козевъдството. И тя е у нас

Така, когато през 2014 г. в Австралия пристигат няколко Нигерийски кози-джуджета, той купува една от тях.

Те се държат като куче. Ходят по петите ви, казва Суравски.

В момента в Австралия има доста от тези кози. Има ги във всеки щат, допълва той.

Интересът към миниатюрните козички е голям, тъй като те са с малки размери, добър характер, лесни са за отглеждане и подходящи за възрастни хора и деца.

За Суравски, който притежава ферма, тези животни са не само популярни домашни любимци. Те са отлична порода за производство на мляко.

Качеството на млякото им е най-доброто от това на всички млечни кози. Имат най-високо съдържание на мазнини, което е добре за производство на сирена, казва бизнесменът.

Млякото им е по-кремообразно, много по-вкусно от обичайното козе мляко, допълва той.

Суравски отбелязва, че млякото от Нигерийски кози-джуджета се радва на популярност сред хората с алергии и тези, които имат непоносимост към лактоза.

За достойнствата на породата за млекопроизводството научаваме повече от Иън Тайърс, председател на асоциация на австралийските фермери, отглеждащи млечни породи кози.

Една коза със стандартни размери произвежда мляко с 3,5-4,5% масленост в зависимост от периода от годината. Чистокръвна Нигерийска коза-джудже осигурява мляко със стартова масленост 6%, но много често този показател е по-висок, казва той.

Тайърс допълва, че трудност при тази порода е размерът на животното, който прави по-трудно доенето. Освен това животните дават по-малко мляко в сравнение с обичайна коза.

Въпреки това пазарът оценява високо Нигерийската коза-джудже. Цената на мъжките животни е около 400 долара, докато при женските цените варират от 1000 до 15 000 долара.

Високо търсене

Докато австралийските животновъди се опитват да подобрят породата, местният пазар е все по-заинтересован от нея. Нигерийската коза-джудже е с по-малки размери, което означава, че изисква по-малко храна. Освен това е по-лесна за гледане и произвежда мляко с по-висока масленост. На дневна база тя може да осигури между 1 и 2 литра мляко.

По отношение на храненето Нигерийската коза-джудже може да си осигури всичко необходимо, когато живее свободно в природата. Ако ги държите във ферма, ще трябва да им осигурите хранителен баланс. Като дребно преживно животно, стомасите им имат нужда преди всичко от трева. Може да добавите сено, малко люцерна, различни добавки и т.н.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кланиците кандидатстват по de minimis за реализация на българско агнешко месо

Един човек обслужва 336 животни в месодайна ферма, възможно ли е?

Дават 1000 лв. за най-тежък коч на Събора на овцевъдите