Пътят на италианските биоторове до българските производители минава през фирма Агроном. Топ селекционната компания, която е на пазара вече три десетилетия, помага на фермерите не само с богатото си сортово разнообразие от семена пшеница, но и с препарати за растителна защита и торове на европейския лидер в областта – Italpollina.

Italpollina тръгва от италианския град Верона през далечната 1971 г. Днес с 4 производствени обекта и безброй търговски офиси, компанията доставя своите продукти в над 80 страни по цял свят. Вече трета година сред техните верни клиенти са и българските земеделски производители.

„Непрекъснато се развиваме и вече присъстваме и на българския пазар. Той е много важен и интересен за нас. Предлагаме на земеделските производители нови решения, за да съживим почвата. В нашите продукти ние влагаме полезни бактерии, които подновяват живота в почвата“, обяснява Лоран Дянош, технически мениджър на Italpollina.

Italpollina е първата компания в Европа, която започва да произвежда пелетизиран птичи тор. Това е и топ продуктът на марката, с която тя е лесно разпознаваема сред земеделците по цял свят.

„Italpollina 4-4-4 е първият продукт, с който компанията започна. Това е много интересен продукт за земеделските производители, защото чрез него те могат да върнат в почвата органичната материя и полезните бактерии“, твърди Дянош.

С годините Italpollina 4-4-4 се наложи като незаменим птичи тор, който помага да се намалят загубите на азот и фосфор в почвата. Наред с този уникален подобрител на почвеното плодородие, сред почитаните от българските фермери продукти на италианската марка е и течният тор Trainer.

„Trainer е биостимулант, направен от растения и предназначен за растения. Затова той се приема от културите много по-лесно и бързо от всеки друг биостимулант“, убеден е консултантът. 

Течният тор Trainer се базира на 100% растителни аминокиселини и пептиди. Има мощно антистресово действие, като помага на растенията по-лесно да се справят с високи температури, суша, слаба светлина, градушки. 

Друга опция за производителите да оцелеят в условията на климатични аномалии е органично-минералният тор. 

„Sonar 7-15-3 е микс от изсушен птичи тор плюс фосфор. Чрез бактериите културата много по-лесно извлича фосфора от продукта. Той дава идеален старт за развитието на растенията“, споделя представителят на Italpollina.

Благоприятното съотношение между азот и фосфор правят Sonar 7-15-3 подходящ за торене на всякакви култури. Ниската му киселинност позволява локално приложение при сеитба. Благодарение на голямото количество биоактивно вещество той е подходящ за уморени, бедни на органични вещества или леки почви, където липсата на вода е ограничаващ фактор. 

Вече половин век Italpollina работи за фермерите, правейки органични продукти с грижа за почвата, културите и нашето здраве. Със затягането на зелените практики в новата Обща селскостопанска политика, италианската компания дава правилното решение.

Нека заедно кажем „Здравей, природа!“ с италианската компания Italpollina и нейния официален доставчик за България – фирма Агроном. Повече за техните биопродукти може да научите на www.agronom.bg.