Вече седмица земеделските стопани имат възможност да кандидатстват за подпомагане площ и за животни. Друг е въпросът дали успяват да се възползват от дълго чакания старт на кампанията, тъй като се оказва, че земеделските производители се сблъскват с много неясноти в очертаването.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Фермери разказват, че на място в земеделските служби се оказва, че или системата не работи, или има други пречки, които не позволяват да се върши работа. А часовникът тиктака – без санкции документи се подават до 5 юни. 

„До края на миналата седмица очертаването не беше възможно. Това, което аз виждам е, че на никой не му пука. Не е достатъчно това, че излязоха няколкостотин трактора, дойде министърът да се качи на един от тях и да каже, че ни подкрепя.

Ще му повярваме, когато отиде заедно с президента или новото правителство в Брюксел и да сложат проблемите на българските земеделци на масата“, коментира за Агри.БГ Борислав Петков, земеделски производител.

Петков е категоричен, че никога досега не сме имали такава кампания. В рамките на месец трябва да се очертаят площите по новите изисквания, да се посочат наклоните на терените. Трябва да е ясно дали този слой с наклоните изобщо ще го има, защото когато започне очертаване се поемат определени ангажименти във въпросните наклони.

Борислав Петков: Много от колегите няма да могат да изпълнят изискването за четири култури, защото това изискване дойде след засяване на есенниците и планиране на пролетниците.

Неговото голямо притеснение е, че продължава противопоставянето на секторите, а в същото време в земеделието се внедряват "някакви странни организации". 

„В момента има новоизлюпена браншова организация, която смятаме, че е подкрепяна от министерството. Виждаме, че хора, които се представят за специалисти, предлагат да ни направят очертаванията, така че да изпълним всички изисквания срещу едни пари, които трябва да им платим. При мен очертаването не е проблем, проблем е при колегата, който гледа сто – двеста декара или има 50 крави“, казва земеделският производител.

Борислав Петков не е оптимист обаче по темата за изравняване на субсидиите с останалите стопани в Европейския съюз.

Според него е много малко вероятно това да се случи, ако няма в министерството реален човек, който да знае всеки един проблем на земеделските производители.

Той настоява да се правят конкретни политики и то възможно най-бързо, а не да се дават гръмки обещания. 

Петков предлага да бъде приета Стратегия за развитие на земеделието от Велико Народно събрание, да не бъде променяна и да я следва всяко правителство. Също така той смята, че тази стратегия следва да е важна като Конституцията, а промени в нея да може да се правят само с 2/3 мнозинство. 

„Близо 30 години се занимавам със земеделие, оглавявал съм браншова организация и вече 20 години съм реално в аграрния сектор. В момента обаче не мога да взема определени решения за стопанството си на фона на това, което се случва и това не е само мой проблем. Колеги, които са 20 години повече от мен в земеделието, са в същото положение. 

Ако не го направим днес, няма да има утре, защото съсипването на един такъв бизнес, какъв е земеделието, за да се възстанови изисква изключително много време. Това не е машина да се спре и утре да се пусне отново. Проблемите са много, включително липсата на квалифицираната работна ръка, както и борбата с климатичните промени“, споделя Петков. 

Бих искал следващият министър да е чел „Гераците“, казва още той. И очаква в Страстната седмица да се намерят правилните решения за българското земеделие.