New Holland NH2 - първият в света водороден трактор

трактор New Holland NH2Нарастващите изисквания на екологичните стандарти все по-повече ще увеличават търсенето на нови технологии, които осигуряват ниски нива на вредни емисии и нисък разход на гориво. Тази тенденция се отрази и на селскостопанската техника. New Holland представи своята последна разработка - трактор New Holland NH2, работещ с водородни горивни клетки. Подобно развитие най-накрая ще позволи на фермерите да намалят разходите си за сметка на потреблението на горива и да приведат своята техника в съответствие със строгите екологични стандарти.

Технологията за използване на водородно гориво е най-подходяща за работещите в селското стопанство, тъй като те имат достатъчно пространство за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Фермерите ще могат да използват водород, произведен от вода чрез електричество, произведено от възобновяеми енергийни източници - вятърни турбини, слънчеви панели, биомаса и отпадъци. Използването на тези видове енергия незамърсява околната среда и позволява да се внедри автономно електрозахранване и значително да се намалят на разходите.

Създаден на базата на модел New Holland T6000, новият трактор NH2 използва водородни горивни клетки, които произвеждат електроенергия и захранват мощен електродвигател, в състояние напълно да замени бензиновия. New Holland NH2 практически не замърсява атмосферата, при работа се отделя само топлинна и вода. В този случай, водородните горивни клетки при работа отделят по-малко топлина от сравним двигател с вътрешно гориво, което означава, че по-малко енергия напразно се разсейва във въздуха.

Новите горивни клетки гарантират максимална мощност трактора от 106 конски сили. Тракторът New Holland NH2 е с нулево ниво на отделяне на вредни емисии. Освен това, при работа трактора е почти безшумен. New Holland NH2 е още в стадий на разработка и в момента се гарантира ефективна работа само в продължение на максимум 2 часа.

Водородните горивни клетки имат много дълъг живот и за разлика от обикновенните акумулатори, които се разреждат, те могат дълго да се използват. Сгъстеният водород може лесно без проблем продължително да се съхранява в резервоари, и ако е необходимо, да се използва за зареждане с машините. Производителите на трактора New Holland NH2 са уверени, че тяхната машина е с голямо бъдеще, тъй като не е далече денят, когато собствениците на селскостопанска техника ще бъдат глобявани за отделяне на вредни емисии, както и собствениците на автомобилите.

{youtube}4AvqnLmlNBs{/youtube}