Засега официални данни няма, но дефицитът на круши е осезаем. 2019-а година определено ще донесе най-слабата реколта в Италия от всякога преди, казва Албано Бергами, който има дългогодишен опит в агросектора, пише FreshPlaza.

Заплаха грози 3/4 от земеделските култури

Разбира се, има разлики между различните региони и при сортовете – летните круши не са толкова засегнати, докато обемите от сорт Абате значително паднаха, допълва Бергами.

По думите му има огромна разлика от стопанство до стопанство. На места спадът в реколтата достига 90% от обичайните обеми, докато други се задържат на ниво малко по-ниско от обичайното. Официалните данни ще излязат в началото на август.

Колкото до цената на крушите, там ситуацията е такава, че не просто е под очакванията на производителите, но и под минимума, за да продължи да се отглежда културата, категоричен е Бергами.

Ситуацията е много сериозна поради серия от причини – на места качеството на плодовете не е на ниво, болести мъчат културата, следствие от постоянните скокове на температурата ту нагоре, ту надолу. Безпощадни са били и градушките. Не на последно място – има проблеми в отношенията между производители и търговци.