Много птицевъди помнят миналата зима с ужасната вълна от птичи грип в Европа. Сега ситуацията се развива още по-драматично, а зимата тепърва предстои, алармира германското издание Agrarheute.com.

Близо 40 хиляди кокошки-носачки бяха умъртвени

Докато обществото се занимава с доклади за развитието на пандемията от коронавирус, се завихря друга буря. До голяма степен тя остава незабелязана.

В момента преживяваме най-силната епидемия от инфлуенца по птиците в Германия и Европа, съобщават от Института Фридрих Льофлер (FLI).

Всеки ден има нови случаи и то не само при дивите птици.

Не му се вижда краят, засегнатите страни варират от Финландия и Фарьорските острови до Ирландия, от Русия до Португалия, допълват учените. Има и доклади от Канада, Индия и Източна Азия.

Перспективите за предстоящите зимни седмици не са добри, според Федералния изследователски институт за здравето на животните. Доминиращ щам тази година е птичият грип  H5N1. H5N8 също се открива в малка степен.

H5N1 се счита за потенциално опасен за хората. Инфекцията може да бъде фатална в редки случаи. Досега са регистрирани само няколко предавания на H5N8 към хора. Предаването от човек на човек все още не е доказано за нито един подтип.

Регистрирани случаи

Само в Германия от началото на октомври към 29 декември са регистрирани 46 огнища в птицевъдството. 18 от тях са в Долна Саксония. Други случаи засягат Северен Рейн-Вестфалия (9), Мекленбург-Западна Померания (8), Шлезвиг-Холщайн (4), Берлин/Бранденбург, Бавария и Тюрингия (по 2) и Саксония-Анхалт (1).

Освен това са регистрирани 394 инфекции при диви птици като диви патици, диви гъски, лебеди и чайки, главно по крайбрежието и особено в Шлезвиг-Холщайн.

Птичият грип също се открива спорадично при бозайници

По данни на FLI през посочения период в цяла Европа са регистрирани 675 инфекции при диви птици и 534 огнища във ферми. Освен това има единични случаи на бозайници. През 2021 г. бе доказано, че червени лисици в Холандия и Финландия, сиви тюлени в Швеция, тюлени в Германия и други видри във Финландия са се заразили с птичи грип.

Мигриращите птици разпространяват вируса на птичия грип на дълги разстояния

Инфлуенцата по птиците е инфекциозно заболяване, особено сред водолюбивите птици, което мигриращите птици често разпространяват на дълги разстояния. През предишния сезон, от есента на 2020 г. до пролетта на 2021 г., имаше сериозна епидемия с милиони щети в Европа. Прогнозата е през тази година те да бъдат надхвърлени.

Най-важната превантивна мярка за защита на домашните птици е контролът и спазването на мерките за биосигурност.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Птичи грип плъзна във ферма за патици

Птичият грип удари обект с 80 хиляди кокошки

Ново огнище на птичи грип