Миналата седмица шотландецът Хъмфри Ерингтън спечели битката срещу Департамента за стандартизация на храните в Шотландия и Съвета на Южен Ланкашир, които бяха обявили сиренето му за опасно. Висш съдия постанови продуктите му за годни за консумация и отхвърли предишно решение на съда, което заповядваше унищожаването на една партида Lanark Blue и три партиди Corra Linn, съобщи вестник „Скотсмен".
 
 
Нещо повече. Същото това сирене Corra Linn – твърдо овче сирене от непастьоризирано мляко, спечели два златни медала на престижно международно изложение в Норвегия. „Непрекъснато водим спорове за качеството на нашата продукция и тези отличия от трета страна са фантастично признание за сиренето, което с труд произвеждаме всеки ден,“ радва се Селина Кеърнс, директор в компанията.
 
Но това не е първата битка на собственика Ерингтън с местните агенции за безопасност на храните. Преди две години друго негово сирене – Dunsyre Blue, беше набедено за заразено с Ешерихия коли, довеждайки до отравянето на жителка на Дънбартъншър. По-късно обвинението отпадна, след като Шотландската прокуратура не намери достатъчно доказателства да свърже продукта на Ерингтън със смъртта на младото момиче. А днес, журито на World Cheese Awards отличи със сребърен медал същото това сирене Dunsyre Blue. 
 
Случаят на шотландския производител твърде много напомня за историята с татул в спанака, в която попадна негов български колега. Нека припомним, че зеленчукопроизводителите у нас правят подписка в защита на Ивайло Малджански, за когото твърдят, че е умишлено наклеветен. 
 
БАБХ продължава с проверките.