Очаква се нестабилност в цената на пшеницата през следващата година, тъй като конкурентните оферти от страните в Черноморския регион ще продължат да изместват други традиционни доставчици. Това сочи анализ на датската банка Rabobank, публикуван във Файнешъл таймс.
 
Банка Rabobank е водещ кредитор на производители и търговци от земеделския сектор в световен мащаб. Според анализа на банката валутните движения ще влияят през следващата година на цените на земеделските суровини повече от всякога. Очакванията на анализаторите са щатският долар да продължи да поскъпва през 2016 г., тъй като много нововъзникващи пазари вероятно ще продължат да разхлабват паричните си политики. Тъй като голяма част от земеделските суровини се произвеждат извън САЩ, ниските пазарни цени вече не водят до свиване на производството. Слабите местни валути дори стимулират разрастване на производството в страни като Бразилия, Русия и Украйна, отбелязва Rabobank в годишната си прогноза.
 
Според анализаторите най-силни перспективи за поскъпване през 2016 г. сред отделните суровини има захарта. Очаква се цената й да достигне 15.5 цента за паунд през последното тримесечие на следващата година спрямо 14.5 цента сега. Банката също така очаква поскъпване на памука заради стабилното намаляване на запасите в световен мащаб.
 
Датската банка счита, че бразилските производители ще са най-облагодетелствани от валутния ефект върху търговията. "Слабият реал увеличава конкурентоспособността на износа на соя, царевица, кафе и захар от Бразилия. Земеделският сектор на страната ще е сред най-големите печеливши", изтъкват от банката. Обезценката на украинската гривна и руската рубла от своя страна ще направи възможен износът на зърнени храни от тези страни на още по-атрактивни цени, заявяват анализаторите.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!