Един месец преди края на кампанията по очертаването и след безкрайни мъки от страна на земеделските производители да очертаят площите, някой реши, че е време да им се помогне. Въпреки че сме убедени, че инициативата най-вероятно е дошла от страна на самите браншови организации. 

Ако консултанти пишеха наредбите, сигурно Кампания 2023 щеше да е към своя край

За целта нещо като спешен щаб, който да "спасява" положението, ще бъде събран и ще заседава цял ден. 

Разбирам, че очертаването на земеделските площи за Кампания 2023 г. изглежда предизвикателно за много земеделски производители, но то не трябва да предизвиква паника. Това написа в профила си във Фейсбук зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. 

За паника все още не е ставало дума, но определено има недоволство и сигнали, че няма бутон за приключване на заявленията. Това знаем, че ще стане след приемането на 103 наредби, както обяви наскоро министърът на земеделието Явор Гечев. Пак нещо, което отдавна бе редно да е станало. 

“Наясно съм, че има много възникнали и все още нерешени въпроси, проблеми и казуси във връзка с очертаването по ИСАК и през СЕУ. 

Очаквано изкачат подводните камъни, тъй като системата се прилага за първи път и се усъвършенства в реално време. 
В момента се изчистват грешките. Те винаги са неизбежни, когато една система тръгва за първи път. Виждаме неточности при чертането, както и други проблеми”, пише зам.-министърът.  

За да се изчистят проблемите, Джиков обяви, че в четвъртък - 1 юни, ще се съберат на едно място представители на браншови организации (не се посочват кои), служители от общинските служби „Земеделие“, които имат опит с очертаване на площи през ИСАК, директорът на дирекция „Директни плащания“ Аделина Стоянова, директора на дирекция „Идентификация на земеделски площи“ Георги Праматаров, специалисти от отдел „Директни плащания“ и от Държавен фонд “Земеделие”, както и представители на фирмата, която поддържа софтуера на системата за чертане, ще чертаем, ще коментираме забелязаните неточности, разминаванията между ИСАК и СЕУ.

“Ще набележим проблеми, които трябва да отстрани фирмата и да се промени софтуера”, пише зам.-министърът и допълва: “За да може процесът по очертаването да е максимално улеснен за земеделските производители”. 

Процесът въобще не е максимално улеснен, особено с оглед на това, че редица функционалности не са активни, изчистването на грешките не бе редно да се случва в хода на кампанията, а месеци преди това. А и промените в софтуера бе редно да се организират далеч по-рано, смятаме ние. 

Прехвърлянето на топката на фирмата, поддържаща софтуера, не е особено честен ход. Не там е грешката и в администрацията знаят това. 

Но дано пък тази многолюдна среща помогне на фермерите.