Нередностите по европейските фондове за развитие на земеделието са свързани предимно с неизпълнение на договорни задължения. Това показва Годишен доклад за дейността на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС за 2020 г.

План ускорява работата на ДФЗ

За миналата година по Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) са докладвани общо 886 нередности. От тях до ОЛАФ са изпратени 199, или около 22%.

За целия период 2007-2020 г. по ЕФГЗ и ЕЗФРСР до ОЛАФ са докладвани 957 нередности. Наблюденията сочат, че има постепенно намаление през 2019 г. и значително завишаване през 2020 г., което е и най-голямата стойност за разглеждания период.

По отношение на сбора на нередните суми на докладваните до ОЛАФ нередности също има значителен спад през 2019 г. и завишаване през 2020 г.

Основни типове нередности при ЕФГЗ и ЕЗФРСР

За периода 2007-2020 г. се открояват следните нередности според типа нарушение:

•    48,5% са свързани с неизпълнение на договорни задължения (неизпълнени задължения, неподаване на заявка за второ плащане, неотговаряне на всички задължителни стандарти, изкуствено създадени условия, неспазване на изискването ползвателят да няма трудови или служебни правоотношения за определения срок след сключване на договора, неспазване на задължението за постоянен и настоящ адрес в общината, където се извършва подпомаганата дейност и др.);
•    
42% се дължат на недължимо получени суми или невъзстановяване на недължимо получени суми поради административна грешка;
•    
8% са свързани с опит за документна измама, като за тях е информирана Прокуратурата.
•    
1,5% са за други нарушения или не е уточнен типа на нарушенията.

Данните в доклада сочат, че през февруари 2020 г. е проведена мисия във връзка с две разследвания на ОЛАФ. Едното от тях е свързано с 6 проекта, финансирани по ПРСР 2007-2013 и 2014-2020.