Зелена прасковена листна въшка

Зелената прасковена листна въшка е един от масово разпространените у нас неприятели по зеленчуците. Листните въшки нападат зеле, домати, патладжани, пипер, краставици, картофи и т.н. Смуче сок от листата, които се деформират, част от цветовете изсъхват и окапват, а плодовете остават недоразвити. Растенията са угнетени допълнително и от отделящата се от въшките "медена роса", която замърсява листната повърхност и така затормозява фотосинтезата. Освен това листните въшки пренасят вирусни заболявания по редица зеленчукови култури. При висока плътност на нападението добивите намаляват с 30-40%.

Оранжерийната белокрилка, акарите и миниращите мухи

Оранжерийната белокрилка, акари по зеленчуците  и миниращите мухи причиняват също големи загуби на зеленчукопроизводителите. Борбата с изброените неприятели по зеленчуците е трудна, тъй като всички те са придобили устойчивост на масово използваните в практиката инсектициди. Проблемът се задълбочава и от факта, че при зеленчуците (особено в оранжерии) не бива да се използват силно токсични препарати с дълъг карантинен срок.

За да подпомогнем производителите в решаването на сложната ситуация на пазара можете да намерите биоинсектицида Брейв 1,8 ЕК. Активното му вещество е абамектин - продукт от биологичния синтез на почвения микроорганизъм Streptomyces avermitilis. Абамектинът се използва в ниски дози, не се натрупва в плодовете, не замърсява околната среда. Действа срещу листни въшки, акари, колорадски бръмбар, оранжерийна белокрилка, листоминиращи мухи и др. Карантинният срок е само 3 дни, което означава, че почти веднага след третирането плодовете са годни за консумация.

Активната съставка абамектин прониква в растителните тъкани 2-3 часа след третирането и се задържа в паренхима, но без да се разнася по проводящата система на растенията /именно затова препаратът не се натрупва в плодовете/. Препаратът има комбинирано контактно и стомашно действие върху насекомите с листогризещ и смучещ тип устен апарат. Абамектинът засяга нервната им система, парализира ги, те спират да се хранят и движат и след няколко дни загиват. За контролиране на плътността на неприятелите растенията се третират през 7-10 дни. Препаратът Брейв 1,8 ЕК не е фитотоксичен включително и при високи температури, както и ако неволно се превиши дозата на употреба. При пръскане е необходимо да се осигури добро и равномерно покритие на листната повърхност отгоре и отдолу.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Борба с листните въшки по зеленчуковите култури

Бяла зелева пеперуда - Pieris brassicae L.

Колорадски бръмбар - основен неприятел по картофите у нас

Жълтият лозов акар най-често напада лозата