Производители на картофи очакват да изгубят част продукцията си заради измръзване. За това алармира пред Фермер.БГ Живко Димитров, производител от региона на Кюстендил и член на УС на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК).

[news]

"Няма човек в региона, който да е извадил картофите. Все още дори не сме на половината. А има колеги, които изобщо не са започнали да вадят. Почвата така и не можа да изсъхне, за да се влезе и да се работи – особено там, където са по-тежки почвите. При по-песъчливите от малко – малко се работи", обясни производителят.

При настъпилото застудяване на времето част от неприбраните картофи най-вероятно ще измръзнат, ако температурите паднат под минус 3 градуса, посочи Димитров.

Сбъдват се прогнозите и за по-ниски добиви от картофи през тази година. "Положението е трагично – 1 тон от декар е добивът при мен. Миналата година в моето стопанство извадихме близо 2 тона картофи от декар", каза Живко Димитров.

Качеството на реколтата е много лошо. Картофите са криви, напукани. Буквално са се разкапали от дъждовете. Има участъци от по 15-20 метра, на които няма никакви картофи, обясни производителят от Кчстендил.  
 

Очаквайте интервю с Живко Димитров по-късно във Фермер.БГ!
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!