От известно време в Уелва, Испания, стана популярно да се отглежда бяла ягода, позната още като “Piniberry”. Тя е много търсен плод в страни като Япония, където е известна под името “бяло бижу” (shiroi houseki). Плодът има вкус, подобен на ананас, и потребителите са готови да платят солидна сума за него, научаваме от испанския сайт Agronoma.

Фермери искат държавна помощ за купуване на органични торове

Бялата ягода възниква в процеса на естествена хибридизация чрез сливане на два други сорта - Fragaria chiloensis и Fragaria virginiana. Трябва да подчертаем, че тя не е нова. Става дума за древен плод, открит в горите на Южна Америка и пристигнал във Франция от Чили през 1700 г. През 2003 г. фермерите в Холандия дори предотвратили изчезването му.

Белият цвят на ягодата е следствие от дефицит на протеин, който отговаря за почервеняването на плода при узряване.

Пионери в Уелва

През настоящия сезон испанската компания Masiá Ciscar, която работи в Уелва вече 45 години, реши да заложи на производството и маркетинга на бели ягоди по време на текущата кампания за червени плодове. Тя е заделила половин хектар за сорта “Florida Peard Brand FL”. След края на кампанията резултатите на вътрешния пазар ще бъдат анализирани.

Засега това е новост в сектора, има известен бум, но все още не знаем неговия обхват и реалното му приемане, споделя маркетинг директорът на плодове и зеленчуци Карлос Масия. Той добавя, че ако резултатите са положителни, ще продължат да отглеждат бели ягоди.

Една от атрактивните страни на този сорт е високата му цена. Японците са потребителите, които най-много търсят бяла ягода. Те са готови да платят за по 60 евро (120 лв.) за кг от нея. Междувременно в Китай отглеждат свой собствен сорт ягоди с вкус на ананас, като цената му варира между 28 и 42 евро за кг.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Николай Колев: Овощари започват да изкореняват градините си

Фермер: Предпочитам вече да засаждам предварително пикиран разсад от ягоди

Божидар Петков: Разходите на производителите ни надхвърлят 2000 лв./дка