Немска компания иска да инвестира 1 млн. евро в производство на електрическа енергия от алтернативни източници. в близост до село Горски Горен Тръмбеш, община Горна Оряховица. Това стана ясно след посещението на германска бизнес делегация в общината.

Инвеститорите бяха водени от инж. Хорст Люпфер, представител на немската компания „Голдън Бъфало”. Гостите се срещнаха с кмета на железничарския град Йордан Михтиев, както и с управника на Горски Горен Тръмбеш Йордан Ангелов. Те са направили оглед на региона и са харесали местността Калето край горнооряховското село, където има около 370 дка общинска земя.

Немците са потвърдили готовността си да вложат 1 млн. евро в изграждането на 20 вятърни генератори. Според тях теренът е подходящ, тъй като в непосредствена близост минава път, а в близост има и далекопровод с високо напрежение от Националната електрическа мрежа. Освен това местността е с 427 метра надморска височина.

Преди няколко години хидрометереолози са правили проучвания, които са установили наличието на постоянни въздушни течения, необходими, за да се задействат ветрогенераторите. Според изчисленията в местността могат да се добиват годишно 40 мегавата ток, които са достатъчни за захранването на Горски Горен Тръмбеш и съседните селища.

За да се реализира проектът обаче предстоят преговори с компанията „Е. on”. Немската фирма „Голдън Бъфало” вече има солиден международен опит в произвеждането на електричество от алтернативни източници и е реализирала подобни проекти в Унгария и Румъния. Нейните представители са обяснили още, че в Германия съществува закон за енергийна ефективност, който насърчава производството на ток от възобновяеми източници.

До 2020-а година делът на тази енергия трябва да стане 40%. Най-добрите енергийни източници за подобно производство са вятърът, слънцето и морските вълни. Освен това инж. Хорст Люпфер е заявил намерение да инвестира и в изграждането на огромни слънчеви колектори върху пустеещите земи наоколо. Той е обяснил, че подобни батерии могат да се монтират върху колони и да се завъртат, като следват посоката на слънцето. Земите в близост до колекторите могат да се използват за паша на животни. Това всъщност представлява другото основно перо в бизнеса на немците. Те внасят пълна гама биволски продукти от Аржентина.