Полицията и прокуратурата в Сливен са получили сигнал за нелегално гробище на животни, по който е извършена проверка в рудниците над село Боров дол.

Чакали вият заради трупове на крави в Старозагорско

Разкрита е шокираща гледка – над 100 тона животински отпадъци са незаконно заровени в земята близо до минерални извори и река, съобщава bTV.

Всички институции са вдигнати на крак, но официалната информация все още е оскъдна.

Предполага се, че става дума за трупове на норки. Вместо да се изгарят в екарисаж обаче, те са безотговорно загробвани. Взети са проби, за да се провери дали има зараза, която да застрашава здравето на жителите на селото.

Според кмета на община Твърдица Атанас Атанасов на място са изхвърлени над 40 камиона с одрани животни. „Трупове, вътрешности, цели животни всички са загробени там. Само кожите са взети. Някъде се коли, дере се животното, отива и се заразява там“, предполага той.

Кметът на Твърдица: „Между 120 и 140 тона, нещо много голямо. Това е организиран процес от месеци.“

Кметът на село Боров дол е по-лаконичен. Той лично е станал свидетел на неприятната гледка. Уточнява, че теренът е даден на концесия на фирма „Мининвест“ с управител Стефан Башалов.

От своя страна Башалов отрича да е правена проверка на място. Работник на терена обаче казва точно обратното.

Жител на Боров дол: „Говорим за африканска чума, а в същото време някаква епидемия може да плъзне. Водите слизат към селото, към реката.“

В момента случаят се изяснява и тече проверка, за да се разбере кой е извършил престъплението и дали концесионерът е знаел за него. Образувано е досъдебно производство.