Преди известно време назря проблема с нелоялната и дъмпингова конкуренция от страни като Украйна и някои бивши югославски републики, които все още не са членки на Европейския съюз (ЕС), но имат привилегията да пътуват в Европа без виза и да изнасят селскостопански продукти. Редица браншови организации сигнализираха на ресорното ведомство, но към момента няма предприети мерки за защита на родните производители. 
 
 
„Украйна е една част от проблема, тъй като има много търговски споразумения, които сключва Европейския съюз (ЕС). Лично аз съм правил поправки в тази насока, за да се защити българския производител от трети страни, но това е политическо решение“, коментира евродепутатът Момчил Неков пред Фермер.БГ.
 
Според него проблемът трябва да се реши на европейско ниво.
 
„Тези теми са изключително на европейско ниво, но трябва да има национална стратегия, която да казва, че на тази база трябва да защитаваме съответните приоритети“, обясни Неков.
 
Франция и Гърция вече поставиха лимитиращи цени във вътрешно европейски мащаб, защитавайки своите производители. По думите на Неков е нужна стратегия на държавно ниво.
 
„Смятам, че в България трябва да има национални стратегии по сектори затова как да се развиват за в бъдеще, а не всичко да е обърнато на база на субсидиите, които се получават в секторите. Реално в момента субсидиите определят развитието на отраслите в българското земеделие“, категоричен е Неков.