От 1 март земеделските стопани могат да подават заявления за подпомагане с директни плащания и преходна национална помощ за Кампания 2022, съобщиха от Министерството на земеделието.

Сроковете през март, за които да внимавате

Срокът за подаване на заявленията без санкции изтича на 16 май. След това, до 10 юни включително, за всеки просрочен работен ден се начислява намаление на полагащите се плащания в размер на 1 %.

През Кампания 2022 земеделските стопани ще бъдат подпомагани чрез общо 22 схеми за директни плащания и 3 схеми за преходна национална помощ. 

За обвързано с производството подпомагане се прилагат 17 схеми, от които 8 са насочени към сектор „Животновъдство“, 7 – към сектор „Плодове и зеленчуци“, 1 – за протеинови култури, и 1 – за памук. За Кампания 2022 се запазват схемите за преходна национална помощ за говеда, овце-майки и/или кози-майки, както и за тютюн, финансирани с национални средства.

В брой 17 на „Държавен вестник“ е публикувана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Тя отразява препоръките в доклада на ЕК от одит на схемите за обвързано с производството подпомагане на животни, структурните промени в Министерството на земеделието, както и промените в европейското законодателство.

Прецизират се изискванията, свързани с подаването на документи за доказване на продукция, както и съответствието на вида заявена култура с начина на трайно ползване на физическия блок. 

На интернет страницата на министерството предстои да бъде публикуван Наръчник за подпомагане на земеделските стопани при кандидатстването им за директни плащания. В него, в синтезиран вид, са представени всички изисквания и параметри по схемите.