За последните 24 часа на няколко места в страната горяха житни блокове. Най-големи са пораженията край Любимец, където на 6 юли огънят погълна 700 дка с пшеница, съобщиха от полицията в Свиленград.

Пожарите в нивите тръгват все от човешки грешки

Пламъкът е тръгнал от неизправен трактор, с който се превозва зърното, констатират от пожарната в града. От ауспуха му е изхвърлен горещ нагар, който подпалил житните стръкове. Пламъците бързо се разпространили заради силния вятър. На място са се отзовали шест пожарни коли от Свиленград, Любимец, Харманли и Хасково, които са се трудили неуморно цели шест часа.

В крайна сметка са пострадали 700 дка, но други над 3 000 дка са спасени. На техния собственик Кирил Банев е съставен акт за невзети предохранителни мерки по време на жътва. По същата причина от началото на кампанията досега са съставени 10 акта на собственици на житни ниви в областта, съобщи началникът на пожарната в Свиленград, цитиран от портала Стария мост.

Малко преди големия пожар в Любимец огнеборците отново имаха работа с житни площи, но край село Левка. В близост до пътя се появили две огнища, които погълнали 40 дка с пшеница. В случая обаче се подозира умишлен палеж, за което е образувано досъдебно производство.

На 6 юли горяха и 40 дка с пшеница в землището между Златарица и село Горско ново село. Полицаите от Елена разследват случая.

Сигнал за пожар е подаден вчера и в житен масив е землището на шуменското село Тодор Икономово. Унищожените пшенични посеви са 55 дка, но други 30 дка са спасени. За гасенето на пламъците са отишли 3 000 л вода. Причините все още се изясняват.