Представители на свъневъдния сектор са обсъдили със земеделския министър Иван Иванов все още липсващото изплащане на дължими суми по схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“, сподели пред Агри.БГ изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ) Димитър Михайлов.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Неизплатените суми по държавната помощ за сектора трябваше да влязат в актуализацията на бюджета още през есента или поне такива бяха обещанията от тогавашния земеделски министър проф. Бозуков. Това така и не стана. На въпроса "защо" свиневъдите не са получили още отговор. Те се надяваха, че дължимите им суми ще бъдат заложени в Бюджет 2022 г., но и това не стана. Кога тогава?

Димитър Михайлов: Отговорът всеки път е един и същ – при следващата актуализация на бюджета.

Това означава, че ако този път обещанието бъде изпълнено, средства за неизплатената досега част от държавната помощ на свиневъдите ще има чак след юни 2022 г. Михайлов сподели, че министър Иванов е проявил разбиране към проблема.

„Министърът изказа мнение, че ако е бил подведен и има виновни, те ще бъдат наказани”, добави браншовият представител.

Общият бюджет по схемата за петгодишния период е 187 млн. лв. Към днешна дата има неизплатени 23 млн. лв. От тях 9 млн. лв. са обещани на свиневъдите за изплащане към сумата за тази година, която е 35 млн. лв.

Така ще останат още 14 млн. лева, които стопаните все още чакат да получат. Точно за тях е поредното обещание, че ще влязат в националния бюджет при следващата му актуализация.