Фермерското семейство Ана и Тодор Петрови отказа да пусне ветеринарни специалисти при тяхното стадо овце в Болярово.
 
 
От представения протокол от ветеринарите стана ясно, че има не едно, а две животни с положителна проба в обора, съобщи БНТ. 
Собственичката на фермата обаче се усъмни в истинността на документа, като заяви пред телевизионната камера, че животните са здрави, а тя самата първа би сигнализирала, ако има признаци на заразата.
 
„Трябваше да имам едно животно с положителна проба, а д-р Колев ми донесе документ за две животни, които животни са при мен действително с този номер ушна марка. Всички видяха, че животните ми са живи и здрави. Само не мога да разбера защо са две, след като имаше една положителна проба. Това искам някой да ми го обясни. Лично господин министъра, ако може. Няма да ги пусна да ми вземат проби“, каза Ана Петрова.
 
Животните в семейното стопанство на Ана Петрова сега са около 200 и остават при карантинно отглеждане.
 
 
„За мене това е възпрепятстване да си върша задълженията. Мене са ме пратили по разпореждане на министъра да взема 60 кръвни проби. Ние не говорим за симптоми, а за изолация на вируса. Животните се водят контактни и в зависимост от това дали има други контактни животни също ще се предприемат мерки“, коментира д-р Стоян Колев.
 
Министърът на земеделието, хрините и горите Румен Порожанов обяви тази сутрин в Народното събрание, че ако повторните проби за чума по дребните преживни животни бъдат отрицателни, има вероятност животните да не бъдат убивани.
 
"Огнищата са Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Единствено в момента имаме останали животни в Шарково. Във въпросното стадо на леля Дора няма положителна проба. Поради контактност останалите животни са евтаназирани. От вчера има резултат за една ферма в Болярово. Имахме шанса, че Крис Деклер, който е основният вирусолог, беше в Болярово, за да се запознае. Това е една ферма, която е отделена от двеста и няколко овце и тъй като все още няма клиника на животните, които са заболeли, той даде тази възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо, за да се види дали да се потвърди", каза министър Порожанов.
 
Днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа, а в понеделник ще бъдат изплатени и тези в Шарково за евтаназираните стада. Над 6 хиляди са взетите проби до момента, като карантинната зона ще се разшири с още 10 километра. Козевъдните асоциации са поели ангажимент да бъдат дадени 100 кози на баба Дора от село Шарково.