Вече няколко сигнала за замърсяване на въздуха с миризлив дим подават хора от Монтана в местната Районна инспекция по околната среда и водите. Въпреки че екоекспертите вече са направили няколко проверки, все още не могат да намерят виновника.

ДФЗ прави черен списък на площите, опожарени преди Кампания 2020

Още при първия сигнал били проверени райони в промишлената зона. Там обаче не са констатирани изгаряния, горивни процеси и следи от тях, които да замърсяват въздуха. Липсвало и моментно наличие на дим или пушек.

При оглед на терен обаче, който се намира на около километър северно от града, специалистите намерили тлеещо „гнездо“ от депонирана птича торова постеля. Намирало се между две разорани ниви и районът бил задимен. 

Незабавно е информиран Областният управител на Монтана, както и местните структури на пожарната и БАБХ. Горящите и тлеещи участъци били загасени.

При последвалата месец по-късно проверка обаче екоекспертите отново се натъкнали на неприятна гледка. Птичият тор не само не бил разпръснат и запръстен, а отново горял, при това на повече места. Димели четири огнища, а над целия район се стелел гъст пушек. Миризмата, която идвала от тях, била остра и задушлива и се усещала в целия район, който бил видимо обгазен.

До момента обаче все още няма отговор на въпроса кой изхвърля тор на това място. Дали отпадъкът е депониран или го прави стопанинът на нивите? Все още не е ясно също кой и защо го пали периодично.