Всички ние работим за сектор земеделие и за тези, които работят и се развиват в него, за да вървим напред и нещата да се случват в перспектива, за да сме конкурентоспособни. Изключително важно нещо в следващите месеци и години е подготовката на България за новата Обща селскостопанска политика (ОСП). В тази връзка министерството, заедно с науката трябва да дадат насоки на фермерите.Това каза министър Румен Порожанов, по време на празника на земеделската наука „Даровете на природата“ - професионален празник на работещите в областта на земеделската наука, който се проведе в Селскостопанска академия (ССА).

 

Земеделците могат да пестят от данъци


„Изключителна важна тема е новата ОСП след 2020. Много хора казват нямате стратегия за този отрасъл, за другия отрасъл. Не може една стратегия да каже направете това, достигнете определени количества, това е планова икономика, която не е твърде приложима. Много е важно МЗХГ, с помощта на науката, да даде насоки и да преооръчаме програми. Така че, който иска да има ефективно производство, да му се препоръча да работи по определен начин, сопределени породи, семена и т.н. Защото само наливането на субсиии не е всичко”, категоричен е Порожанов.


Не е тайна, че световната икономика и земеделската икономика са на едно изключително технологично ниво и тези, които не ползват нова техника, са земеделците, които единствено усвояват субсидии, добави Порожанов. Според него бъдещето на земеделието е в технологиите.


„Появиха се много модерни термини и системи, като биоикономика, дигирализация, блокчейн. Но ако искаме България да се развива като една модерна държава, трябва да прилагаме тези технологии и у нас. Земеделието е една много чувствителна тема. То не може да гони индустриалните сектори и браншът трябва да бъде подпомаган, няма как иначе, това е световната политика. Но и няма как да вървим напред без модерните системи”, обясни земеделският министър.


Той открои, че от особено значение е и международното сътрудничество, като към момента ССА работи по близо 30 проекта.


„Навсякъде, където хора в чужбина хората се интересуват от сътрудничество с науката. Всеки един директор на институт трябва да положи максимално усилие, за да стабилизира своя институт. Международното сътрудничество е изключително важно, а и като цяло работата с науката”, каза още министър Порожанов.

 

Освен това, по думите му, с приемането на новия закон за Селскостопанската академия, започналата реформа и получената финансова автономност,  собствените приходи на академията са се увеличили  до октомври до близо 11 млн. лв. при 3 млн. за същия период на миналата година.  До края на 2018 г. нарастването вероятно ще достигне 5 пъти.


„Няма идеални реформи и съвършен модел, нека и институтите  да бъдат по-активни, за да могат нещата да се случват в перспектива и България да е по-конкурентоспособна в земеделието“, добави Румен Порожанов.