Не се предвиждат авансови плащания по подмярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“ до края на годината, става ясно от думите на служебния земеделски министър Явор Гечев в отговор на депутатски въпрос.

СИГНАЛИЗИРАЙ НА АГРИ.БГ

Питането е свързано с риска от загубата на евросредства по ПРСР 2014 - 2020 г., като се изтъква, че планираният бюджет за аванс по сключените договори е 50 млн. лв, а подмярката е реално единствената възможност за подобряване на инфраструктурата за напояване, след като в Плана за възстановяване и устойчивост не влезе големият проект за това.

Над 107 млн. лв. е бюджетът по процедурата от втория прием по подмярката, който приключи още през септември. Предстои обаче разглеждане на проектните предложения на „Напоителни системи” ЕАД и сключване на договори, ако дружеството отговаря на изискванията за бенефициент, обяснява Гечев.

„Авансово плащане по сключените договори може да бъде заявено след съгласуване на обществената поръчка и сключване на допълнително споразумение с Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), допълва агроминистърът.

Явор Гечев: По отношение на евентуалното отчисление на средства за календарната 2022 г. е идентифициран известен риск, като са обсъждани различни варианти за намаляването му.

По думите му, за да не бъдат автоматично отчислени средства по правилото N+3 от сегашния програмен период, до края на годината остава да бъдат разплатени 101 млн. евро от ЕФРСР. „С предприетите мерки на база текущите прогнози за плащания на ДФЗ, към днешна дата рискът от автоматично отчисление на средства по ПРСР е сведен до минимум”, завършва министър Явор Гечев.