Резултатите от изследванията на откритите животински останки в района на една от кариерите в пернишкото село Студена не са показали наличие на антракс, съобщиха от Областната администрация в Перник, цитирани от националното радио. 
 
В района на кариерата са взети две проби, а освен това са проверени посочени от жителите на селото като възможни за загробване на животни. Извършени са необходимите изследвания за установяване на пряка опасност за живота и здравето на хората. Не е било възможно да се направи изследване за чума по дребните преживни животни, тъй като за целта са били необходими кръвни проби, а на кариерата са открити само кости и кожа. 
 
От Областната дирекция по безопасност на храните заявиха, че заболяването се предава в пряк контакт по въздушно-капков път и не е опасно за хората. До момента са взети две проби за микробиологичен анализ на водата от всички чешми и водоизточници в землището на Студена. Изследванията не са показали  отклонения, съобщава БНР. 
 
Издадена е заповед от директора на РЗИ за ежеседмична проверка на водата в следващите два месеца и ежемесечни проверки до края на годината. 
Предстои нова съвместна проверка в района на кариерата. ВиК - Перник готви предписания за изграждане на санитарно-охранителна зона към каптажа, която да гарантира по-добрата сигурност на обекта.