Остават четири месеца, докато земеделските производители изпратят поредната противоречива и несигурна година. Някои от тях се готвят за протест, за да покажа своята непримиримост срещу нежеланието на държавата да актуализира парите за земеделие. Други се надяват на обезщетение заради пострадалите си от ледените парчета градини

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Но тъй като работата не търпи отлагане и българският фермер трудно губи кураж, вижте кои приеми по ПРСР текат в момента и какви други важни дати да отбележите в календара си.

Отстъпка от акциза върху газьола

От 1 до 24 септември се подават заявления по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“. Общият бюджет нарасна на 100 млн. лв. Към заявлението за подпомагане е нужно да се прилагат копия от фактурите за купено гориво.

Проверки на терен 

До 1 октомври продължават специализираните теренни проверки на физически блокове, чрез които ще бъдат обновени данните в Системата за идентификация на земеделските парцели за Кампания 2021. Те започнаха на 28 юли и по закон могат да се извършват и без присъствието на земеделските стопани.

Срокове за ползване на земеделски земи

На 30 август изтече срокът за подаването на споразумения за уедрено ползване на земеделските земи. Вижте кои са останалите срокове за стопанската 2021-2022 г. съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Подмярка 4.2 за преработка

До 17 декември се приемат проектни предложения по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Общият бюджет е малко над 387 млн. лв. За целта е нужно попълването на уеб базиран формуляр и придружителни документи чрез ИСУН 2020 с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Подмярка 4.1 за инвестиции

До 30 септември се подават проектни предложения по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ бе увеличен на 431 997 100 лв. Проекти могат да подават земеделски производители, регистрирани като такива най-рано преди 3 години, и да имат стандартен производствен обем от 8000 евро.

Контрол на доматен миниращ молец

До 15 октомври тече прием по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец“. Бюджетът е 500 000 лв. Документи за покупка на продукти се отчитат до 29 октомври, а срокът за изплащане на средствата е 15 декември 2021 г.

Сертифициране по GLOBAL G.A.P.

До 30 септември се приемат заявления за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBAL G.A.P. Успешно приключилата сертификация се доказва до 30 ноември. Срокът за изплащане на помощта е до 30 работни дни от представяне на документите.